Cincizeci si trei de persoane, 16 copii, 13 femei si 24 barbati, aflate pe o ambarcatiune care risca sa se scufunde in Marea Egee, au fost salvate de catre politistii de frontiera romani de pe nava maritima de patrulare MAI 1101, aflati in misiune Frontex in cadrul Operatiunii Maritime Comune "Poseidon Sea 2017".

Migranti din Egee salvati de nava MAI 1101Foto: Politia de Frontiera

Persoanele salvate au fost transportate si predate in siguranta autoritatilor din Portul Chios, pentru efectuarea procedurilor specifice, informeaza Politia de Frontiera.

"Luni, in jurul orei 05.00, echipajul navei MAI 1101, aflat in misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, in cadrul Operatiunii Comune "Poseidon Sea 2017", coordonata de Agentia Frontex, a observat, pe timpul unei misiuni de patrulare desfasurate in Marea Egee, o ambarcatiune gonflabila, supraincarcata cu persoane, care se indrepta catre apele teritoriale ale Greciei.

Dupa evaluarea situatiei la fata locului, avand in vedere supraaglomerarea ambarcatiunii si riscul ridicat de a se scufunda, politistii de frontiera romani si reprezentantii autoritatilor elene au inceput actiunea de salvare a persoanelor aflate in pericol.

La bordul navei PFR au fost transbordate, in siguranta, 53 de persoane, 24 barbati, 13 femei si 16 copii, cetateni din Afganistan, Iran si Irak.

Politistii de frontiera le-au oferit persoanelor salvate asistenta, hrana si apa, iar cateva ore mai tarziu acestea au fost debarcate in Portul din Chios si predate autoritatilor elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistenta medicala, identificare, inregistrare, amprentare etc.).

De la inceputul detasarii in Grecia (ianuarie 2017), politistii de frontiera romani de pe navele Garzii de Coasta au salvat, individual si in cooperare de echipajele celorlalte nave apartinand statelor membre ale U.E., detasate de Agentia Frontex in Grecia, in cadrul Operatiunii Comune -POSEIDON SEA 2017", peste 900 de persoane care se aflau in pericol, la bordul unor ambarcatiuni de mici dimensiuni, in apele teritoriale elene", se spune in comunicatul Politiei de Frontiera.