Freedom House Romania, Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene - CRPE si Grupul pentruDialog Social considera ca trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, parte a Executivului, este o masura care ar crea premisele imixtiunii politice in puterea judecatoreasca si direct in carierele magistratilor iar excluderea Presedintelui Romaniei din procesul de numire a procurorilor-sefi ai Parchetului General, DNA si DIICTOT, dar mentinerea rolului Ministerului Justitiei s-ar crea un grav dezechilibru.

"Consideram ca trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, parte a Executivului, este o masura care ar crea in mod evident premisele imixtiunii politice in puterea judecatoreasca si direct in carierele magistratilor. Inspectia Judiciara a fost trecuta in subordinea CSM tocmai pentru a elibera justitia de controlul politic la care era supusa inainte de 2004, iar o astfel de masura nu poate decat sa aminteasca de Romania din acea perioada", explica cele trei organizatii in comunicatul de presa comun.

De asemenea, acestea considera ca "dintre toate procedurile de numire si revocare in functiile importante din parchet, actuala procedura a fost singura care a generat premisele unei justitii penale reale in Romania, tocmai multumita unui mecanism tripartit care ofera contraponderi: Ministrul Justitiei (reprezentant al Guvernului), Presedintele Romaniei (ales direct de catre cetateni), CSM format din reprezentantii magistratilor".

Propunerea este considerata inacceptabila si din cauza excluderii presedintelui Romaniei din procedul de numire a procurorilor-sefi ai Parchetului General, DNA si DIICOT.

"Prin mentinerea rolului Ministrului Justitiei si excluderea din acest proces a Presedintelui Romaniei - demnitarul roman cu cea mai mare legitimitate democratica, ales prin vot direct de catre majoritatea cetatenilor Romaniei - s-ar crea un grav dezechilibru".