Platforma Romania 100, ONG-ul infiintat de fostul premier Dacian Ciolos si de cativa dintre fostii sai colaboratori din Guvern, atrage atentia asupra efectelor negative pe care unele dintre modificarile propuse pentru legile justitiei, anuntate miercuri de ministrul Tudorel Toader, le vor avea "asupra independentei justitiei si a echilibrului puterilor in stat". Romania 100 subliniaza ca independenta justitiei "va fi grav afectata", iar eliminarea presedintelui Romaniei din procedura de numire a procurorilor-sefi "va afecta echilibrul puterilor in stat si creaza un model fara echivalent la nivelul statelor membre".

HotNews.roFoto: Hotnews

Reactia Platformei Romania 100 la modificarile propuse la legile justitiei:

Independenta justitiei e pusa in grav pericol de coalitia PSD-ALDE prin pachetul de modificare a legilor justitiei

Guvernul PSD-ALDE tocmai si-a anuntat astazi, 23 august, prin vocea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, intentiile de modificare a pachetului de legi ale justitiei (Legile 303, 304 si 317 din 2004).

Platforma Romania 100 atrage atentia asupra efectelor negative pe care unele dintre modificarile propuse le vor avea asupra independentei justitiei si a echilibrului puterilor in stat .

Independenta justitiei va fi grav afectata prin mutarea Inspectiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justitiei. Se deschide astfel calea interferentei factorului politic in cariera magistratilor, prin scoaterea cercetarii disciplinare a acestora din sfera de competenta a CSM, care este garantul independentei justitiei.

Totodata, modificarile propuse in domeniul raspunderii materiale a magistratilor sunt de natura a introduce o presiune suplimentara asupra judecatorilor si procurorilor, in conditiile in care raspunderea magistratilor este reglementata complet si fara echivoc.

Eliminarea Presedintelui Romaniei din procedura de numire a conducerii principalelor structuri de parchet va afecta echilibrul puterilor in stat si creeaza un model fara echivalent la nivelul statelor membre.

Prin adoptarea propunerilor anuntate astazi de ministrul Tudorel Toader, cariera magistratilor va fi mai vulnerabila la presiuni politice, revenind la nivelul anului 2004, inainte de adoptarea pachetului de legi pentru reformarea sistemului judiciar.

Platforma Romania 100 constata ca deteriorarea conditiei magistratului, asupra careia a avertizat inca de acum 3 luni se adanceste cu pasi rapizi prin actiunile coalitiei PSD - ALDE.

Platforma Romania 100 va reveni cu o analiza detaliata a propunerilor ministrului Toader dupa publicarea documentelor spre dezbatere publica pe siteul Ministerului Justitiei.