Numarul migrantilor care au incercat sa treaca ilegal frontierele Romaniei din ianuarie pana in prezent a depasit cu circa 80% numarul total al migrantilor prinsi la granita anul trecut, potrivit informatiilor furnizate de Politia de Frontiera. Cele mai multe cazuri de trecere ilegala a frontierei de catre migranti au fost inregistrate in zona de nord-vest a tarii. Un numar semnificativ de migranti ilegali a fost inregistrat insa si in judetul Constanta, fapt care generat ingrijorari in spatiul public cu privire la o posibila ruta alternativa a traficatilor de migranti care ar trece prin Marea Neagra.

Migranti prinsi in Marea NeagraFoto: Politia de Frontiera

Cotidianul londonez The Times scrie intr-o analiza ca Marea Neagra pare sa devina o ruta alternativa a traficantilor de oameni care aduc migranti in Europa, in tentativa de a contracara eforturile autoritatilor de a stavili acest val migrator. In analiza lor, jurnalistii britanici pornesc de la cazul celor 69 de migranti irakieni care au incercat saptamana trecuta sa intre ilegal in Romania prin Marea Neagra cu ajutorul unei ambarcatiuni conduse de un bulgar si un cipriot. Potrivit Frontex, anul trecut o singura persoana a fost prinsa incercand sa intre pe teritoriul Uniunii Europene prin Marea Neagra.

Vara aceasta au fost depistati 117 migranti care au incercat sa intre ilegal in Romania prin judetul Constanta, arata o analiza HotNews. Cazul migrantilor veniti pe mare este unul singular, restul strainilor fiind prinsi de polisti la Frontiera Negru Voda. Toate cele patru grupuri de migranti ilegali, veniti din Siria si Irak, erau insotite de cetateni bulgari care aveau rolul de calauza.

Cristian Unteanu explica intr-un articol publicat de "Adevarul" ca in conditiile in care ruta balcanica (Turcia-Grecia-Macedonia-Serbia-Ungaria) a devenit mai greu de parcurs din cauza masurilor impuse de oficialii de la Budapesta in privinta stoparii afluxului de imigranti, acestia ar putea apela la o alta ruta, cea prin Marea Neagra.

"Ar pleca direct din porturile turcesti inspre Bulgaria si Romania, pe mare, folosind in primul rand modul clasic de transport, adica ambarcatiuni mici pescaresti supra-aglomerate si pe care traficantii, in momentul apropierii navelor de patrulare, le sabordeaza, obligand autoritatile, conform dreptului international al marii, la salvarea tuturor pasagerilor. Sau, pentru transporturi mai mari de persoane, se poate folosi traficul existent de vase Ro-Ro sau transportatoare de containere, adica utilizand pentru traficul de persoane retelele deja existente ale crimei trans-nationale organizate pentru traficul de narcotice sau arme", explica Cristian Unteanu intr-un articol pentru Adevarul.

Totusi, cele mai multe cazuri de trecere ilegala a frontierei de catre migranti au fost depistate de politisti in partea de nord-vest a tarii. Numarul migrantilor ilegali prinsi in timp ce incercau sa treaca fraudulos vamile din Arad si Bihor s-a triplat in primele cinci luni ale acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2016, cei mai multi fiind irakieni, potrivit unei statistici prezentate de catre seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea, chestorul de politie Marin Bondar. De altfel, toate cazurile in care au fost implicati solicitanti de azil in tara noastra au fost inregistrate la punctele de trecere a frontierei din judetele Arad, Bihor si Timis, arata o analiza HotNews.

In primele 6 luni ale anului, 2.474 de cetateni straini au incercat sa treaca ilegal frontiera, din care 1.437 pe sensul de intrare in tara si 1.037 straini pe sensul de iesire din tara, arata o analiza a activitatii Politiei de Frontiera. Autoritatile au depistat 353 de grupuri de migranti in care au fost identificati 134 de traficanti. De asemenea, au fost identificate 80 de calauze (24 romani si 56 de straini). Anul trecut, in aceeasi perioada, au fost depistati 507 cetateni straini care incercau sa treaca ilegal frontiera- 374 pe sensul de intrare si 133 pe sensul de iesire.

In ultimele doua luni ale anului curent, potrivit comunicatelor Politiei de Frontiera, au mai fost depistati alti 467 de migranti. In total, de la inceputul anului 2017 pana in prezent, au incercat sa treaca ilegal frontiera 2.941 de persoane. Pe tot parcursul anului trecut politistii de frontiera au depistat 1.624 cetateni straini care au incercat sa treaca ilegal frontiera, din care 1.075 pe sensul de intrare in tara si 549 pe sensul de iesire