Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), unul dintre patronatele transportatorilor, a anuntat marti ca a solicitat Primariei Capitalei aprobarea pentru organizarea unui protest cu ocazia vizitei oficiale a presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, la Bucuresti, in 24 august, pentru a-si exprima dezacordul referitor la impunerea de catre Franta a unui salariu minim pentru soferii din alte state pentru perioada petrecuta pe teritoriul francez.

HotNews.roFoto: Hotnews

Masura, adoptata de Franta anul trecut, impune transportatorilor romani, care au contract cu entitati din Hexagon, sa-si plateasca soferii cu cel putin salariul minim din Franta, de aproape 10 euro pe ora, pentru perioada petrecuta pe teritoriul francez, arata News.ro.

UNTRR vrea sa organizeze protestul in contextul in care Macron este initiatorul legii respective. Transportatorii considera ca aceasta lege este una protectionista, prin care Franta vrea sa ingradeasca accesul companiilor din estul Europei pe piata franceza si europeana.

"UNTRR considera ca prin aplicarea de catre Franta a unui salariu minim in transporturi se incalca suveranitatea unui stat membru UE fata de alt stat membru si solicita autoritatilor romane sa intervina pentru suspendarea aplicarii Legii Macron firmelor de transport rutier din Romania. Franta poate stabili salariul minim pentru angajatii firmelor franceze", se arata in comunicat.

In plus, transportatorii vor sa protesteze si fata de masura de a interzice efectuarea odihnei saptamanale normale in cabina vehiculului pe teritoriul Frantei.

"In acest context, Franta solicita soferilor sa doarma la hotel desi nu dispune de suficiente facilitati de parcare care sa ofere in acelasi timp si cazare si care sa fie sigure pentru soferii straini si marfa transportata. Reamintim numeroasele atacuri impotriva camioanelor romane, poloneze si din estul UE suferite de transportatorii nostri in ultimii ani in parcarile din Franta", se arata in comunicat.

Presedintele Frantei va veni joi in Romania, urmand sa aiba convorbiri si conferinta de presa comuna cu presedintele Klaus Iohannis. Seful statului francez va vizita Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti".