Europenii vor continua in mare parte sa calatoreasca normal, dupa atacurile teroriste din si in jurul Barcelonei, a afirmat intr-un interviu directorul general al grupului TUI, cea mai mare companie de turism din Europa, Fritz Joussen, relateaza Bloomberg.

"Confruntati cu alegerea de a face schimbari majore in modul lor de viata sau a invata sa traiasca cu riscurile sporite de securitate, majoritatea oamenilor, inclusiv calatorii, par sa fie hotarati sa nu isi schimbe modul de viata", a spus Joussen.

"Nu cred ca va fi un impact. Fiecare atac este oribil, dar sunt un fenomen al timpului nostru, in Berlin, in Paris, in Londra, in Bruxelles si acum in Barcelona. Este o stare de fapt. In fiecare saptamana se intampla ceva", a afirmat Joussen, referindu-se la evenimentele din Spania, care au inceput cu o duba care a intrat in mijlocul pietonilor in zona Las Rambas din Barcelona, ucigand 15 oameni.

In timp ce TUI si touroperatori concurenti precum Thomas Cook au fost nevoiti sa faca fata schimbarilor in obiceiurile de a calatori ale oamenilor, in urma primelor atacuri din Europa revendicate de Statul Islamic, nivelul dizlocarilor a scazut cu fiecare atac produs.

Oamenii "normalizeaza" nivelul pericolului terorismului in viata lor, comparandu-l cu riscul unui accident rutier in drumul spre aeroport, de exemplu, a explicat Joussen.

"Majoritatea oamenilor spun ca nu isi vor schimba comportamentul. Jocurile de fotbal fac parte din viata mea, concertele fac parte din viata mea, cumparaturile pe Las Rambas fac parte din viata mea, calatoriile fac parte din viata mea. Asta vad dupa trei-patru ani de atacuri", a spus seful TUI.

British Airways nu a raportat o scadere vizibila a rezervarilor dupa ce in Marea Britanie au avut loc trei incidente care au dus la moartea a 34 de oameni in acest an, in timp ce Deutsche Lufthansa a anuntat ca cererea a rezistat in urma decesului a zeci de oameni in urma unui atac cu un camion care a avut loc a Berlin de Craciun, avand loc si o revenire a cererii de pe pietele sensibile din SUA si Asia.

Vanzarile au scazut la sfarsitul lui 2015 si in 2016, dupa ce 240 de oameni au murit la Paris, Bruxelles si Nisa. Joussen a spus ca turismul din Tunisia a avut de suferit in urma unui atac pe plaja care a ucis 38 de oameni.

Spania, Grecia si alte destinatii europene au beneficiat de acest fapt, iar vanzarile vor fi mai usoare in aceste regiuni decat in nordul Africii, chiar daca si acolo cererea isi revine.