Ministerul Sanatatii organizeaza, marti, o dezbatere publica a proiectului de Ordin privind componenta, atributiile, regulamentul de organizare si functionare a comisiilor de specialitate a MS. Prin acest proiect numarul comisiilor de specialitate ar urma sa creasca de la 28 la 59, scrie news.ro.

Dezbaterea va avea loc incepand cu ora 11.00, la Ministerul Sanatatii.

Proiectul de Ordin privind componenta, atributiile, regulamentul de organizare si functionare al comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii se afla pe site-ul ministerului.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii sunt organisme consultative permanente care furnizeaza expertiza necesara pentru coordonarea retelei de asistenta medicala.

Potrivit proiectului, Ministerul Sanatatii va avea 59 de comisii de specialitate, fata de 28 cate exista in prezent, iar zece dintre acestea vor fi destinate specialitatilor pediatrice, iar membrii acestor organisme vor fi personalitati cunoscute in domeniul lor de competenta.

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu le cerea, sambata, intr-o postare pe Facebook, medicilor si studentilor medicinisti sa sustina o petitie impotriva schimbarii procedurii de desemnare a membrilor comisiilor de specialitate din Ministerul Sanatatii pentru a bloca "reintroducerea sistemului de numiri discretionare" in aceste comisii.

"Meseria pe care o aveti sau pe care o veti dobandi nu v-o va putea lua nimeni. Sistemul va poate insa umili asa cum a facut-o deja de atatea ori, va poate impune reguli fara sens sau din contra, va poate lasa descoperiti acolo unde ar trebui sa existe reguli, protocoale, va poate impune hartogaraie inutila si va poate taia finantarea, pentru ca fondurile sa mearga catre cei care sunt mai bine pozitionati in ierarhia temporara a puterii. Pe multi dintre dumneavoastra, sistemul va poate face sa plecati din tara! Nu permiteti sa se intample asta!", scria Vlad Voiculescu pe Facebook.

Voiculescu sublinia ca singura modalitate prin care medicii pot influenta deciziile Ministerului Sanatatii este implicarea lor in comisiile de specialitate ale ministerului.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, declara pentru News.ro ca activitatea comisiilor de specialitate se desfasoara cu dificultate la ora actuala din cauza unui numar semnificativ de demisii inregistrate in randul membrilor acestora si ca este nevoie de astfel de comisii pentru fiecare specialitate, tinand cont ca le-au fost sporite atributiile.