Patru corvete multifunctionale vor fi achizitionate in termen de sapte ani, prima dintre ele urmand sa fie furnizata in trei ani de la incheierea contractului, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern pus in dezbatere publica de catre Ministerul Apararii Nationale, relateaza News.ro. Toate cele patru corvete urmeaza sa coste 1,6 miliarde de euro.

Ministerul Apararii Nationale a pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea circumstantelor si a procedurii specifice aferente programului esential de inzestrare "Corveta multifunctionala".

"Interesul esential de securitate pentru statul roman il constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul national, prin intermediul operatorului economic declarat castigator, a unei capabilitati industriale navale in domeniul militar, in care sa se construiasca si sa se doteze o prima corveta in intervalul de 3 ani si gruparea de 4 corvete intr-o perioada de maximum 7 ani, in vederea furnizarii si intrarii in inzestrarea fortelor navale romane. Ulterior, aceasta capabilitate navala de pe teritoriul national va trebui sa fie in masura sa execute lucrarile de mentenanta a corvetelor pe durata de viata a acestora, dar si lucrari de mentenanta pentru restul navelor din cadrul fortelor navale romane, asigurandu-se o crestere considerabila a securitatii aprovizionarii pe timp de pace, in situatii de criza si la razboi", se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG, care stabileste conditiile in care MApN va negocia si va incredinta contractul pentru corvete..

Valoarea totala a proiectului este de 1,6 miliarde de euro care vor fi platiti in perioada 2018-2024,iar contractul va fi derulat prin intermediul Companiei Nationale "Romtehnica". "Perioada de derulare a procedurii specifice nu poate depasi, in principiu, 240 de zile de la publicarea anuntului de participare. Autoritatea contractanta are obligatia, in principiu, de a lua decizia privind atribuirea acordului-cadru / contractului multianual in cel mult 90 de zile de la data depunerii ofertei finale", se arata in documentul citat.

Corvetele vor trebui sa aiba un deplasament cuprins intre 1600-3500 t, cu capabilitati de lupta in cel putin doua domenii (lupta antiaeriana - AAW si lupta impotriva navelor de suprafata - ASuW / lupta antisubmarin - ASW) si sistem de management al luptei integrat cu sistemele de senzori si armament, inclusiv sisteme de rachete nava-aer/nava-nava.

"In momentul actual, fortele navale romane au in inzestrare patru corvete, care sunt depasite din punct de vedere operational si tehnic, cu interoperabilitate limitata in raport cu navele altor state membre NATO, avand resursa de viata epuizata si dotare cu echipamente si tehnica de provenienta estica, a caror modernizare nu este fezabila (...) Prin dotarea cu corvete noi, luandu-se in considerare durata de viata a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungita ulterior prin modernizari succesive, se asigura fortelor navale romane certitudinea operationala necesara pentru indeplinirea corespunzatoare a misiunilor specifice pe termen mediu si lung¬, motiveaza MApN necesitatea achizitiei corvetelor.

De asemenea, este invocat si contextul international tensionat din zona Marii Negre: "In prezent, regiunea extinsa a Marii Negre este caracterizata de actiunile de incalcare a normelor de drept international, prin punerea in discutie a ordinii internationale, conservarea conflictelor inghetate si intensificarea prezentei militare. Fortele navale romane, pentru indeplinirea misiunilor specifice in acest context politico-militar, trebuie sa dispuna de o structura de forte moderna, credibila si echilibrata in raport cu fortele navale ale celorlalte state riverane Marii Negre".

Este mentionata si o recomandare a CSAT catre Guvern ca procedura specifica de atribuire a contractului "sa incurajeze implicarea capabilitatilor autohtone, cu participarea unor companii de prestigiu in domeniu pe plan international si atragerea acestora in procesul de modernizare si privatizare a industriei de aparare."

Fostul ministrul al Apararii, Gabriel Les, a declarat, pe 16 martie, la finalul sedintei de Guvern, ca Hotararea privind corvetele data de cabinetul Ciolos anul trecut a fost abrogata si a dat asigurari ca acestea vor fi construite tot in Romania, in urma unei noi negocieri, dupa ce procedura va fi avizata de Parlament, exprimandu-si speranta ca in a doua jumatate a anului sa fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.