Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu lanseaza un apel catre medicii si studentii la medicina din tara si strainatate, solicitandu-le acestora sa se implice si sa ceara Ministerului Sanatatii (MS) desfasurarea unui "proces corect si transparent" de selectie a membrilor comisiilor de specialitate din minister. El ii indeamna totodata sa semneze o petitie in acest sens catre MS.

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

Intr-un mesaj postat sambata pe Facebook, Vlad Voiculescu vorbeste despre importanta comisiilor de specialitate din Ministerul Sanatatii, explicandu-le medicilor si studentilor la medicina ca acestea "sunt cea mai importanta parghie pe care o au la dispozitie pentru a schimba sistemul".

Potrivit fostului ministru, membrii acestor comisii trebuie "sa fie oameni liberi, sa nu datoreze numirea unui vremelnic decident, ci sa reprezinte in Comisii interesele specialitatii si ale pacientilor! In aceste Comisii trebuie sa avem profesionistii selectati in urma unui concurs si cu un mandat clar, si nu numiti acolo in mod discretionar... pentru a putea fi oricand la fel revocati!"

"Si iata, exact asta ne propune domnul ministru Bodog: prin modificarea propusa a OMS 1355/2016 se anuleaza pur si simplu intregul proces de selectie si reintroduce sistemul de numiri discretionare in constituirea Comisiilor de Specialitate. Toate deciziile revin astfel in mana catorva functionari si a catorva oameni care sunt in relatii privilegiate cu ministrul sau partidul", arata Voiculescu.

Citeste integral mesajul adresat de Vlad Voiculescu medicilor si studentilor la medicina:

-------------------------------------

"Dragi medici,

Dragi studenti la medicina,

Meseria pe care o aveti sau pe care o veti dobandi nu v-o va putea lua nimeni. Sistemul va poate insa umili asa cum a facut-o deja de atatea ori, va poate impune reguli fara sens sau din contra, va poate lasa descoperiti acolo unde ar trebui sa existe reguli, protocoale, va poate impune hartogaraie inutila si va poate taia finantarea, pentru ca fondurile sa mearga catre cei care sunt mai bine pozitionati in ierarhia temporara a puterii. Pe multi dintre dumneavoastra, sistemul va poate face sa plecati din tara!

Nu permiteti sa se intample asta!

COMISIILE DE SPECIALITATE ALE MINISTERULUI SANATATII sunt cea mai importanta parghie pe care o aveti la dispozitie pentru a schimba sistemul.

S-a vorbit si s-a scris extrem de putin in Noiembrie - poate pentru ca mai erau doar cateva zile pana in ziua alegerilor - despre Ordinul care stabileste pentru prima data in istoria Romaniei CRITERII CLARE DE SELECTIE pentru membri acestor comisii.

Comisiile de Specialitate sunt alcatuite din colegi (sau viitori colegi) ai dumneavoastra si constituie principalul furnizor de expertiza stiintifica pentru coordonarea retelei de asistenta medicala. Nu o spun eu, o spune legea!

Prin Comisiile de Specialitate, puteti influenta regulile care va guverneaza munca de fiecare zi. Mai mult decat atat, puteti avea o influenta covarsitoare in modul in care sistemul este finantat si structurat.

Comisiile de Specialitate sunt cele care pot propune prioritati nationale, strategii si masuri concrete, sunt cele care elaboreaza pachetele de servicii medicale care se asigura, sunt cele care elaboreaza protocoale standardizate la nivel national, sunt cele care stabilesc competentele incluse intr-o anumita specialitate si sunt cele care stabilesc programele de pregatire profesionala - pentru ca da, Ministerul Sanatatii este responsabil pentru rezidentiat.

Niciun ministru, orice ambitii sau orice suport politic ar avea, nu va indrazni sa nu tina cont de propunerile Comisiilor de Specialitate. Asta insa cu o singura conditie: ca membri acestora sa fie oameni liberi, sa nu datoreze numirea unui vremelnic decident ci sa reprezinte in Comisii interesele specialitatii si ale pacientilor! In aceste Comisii trebuie sa avem profesionistii selectati in urma unui concurs si cu un mandat clar, si nu numiti acolo in mod discretionar... pentru a putea fi oricand la fel revocati!

Si iata, exact asta ne propune domnul ministru Bodog: prin modificarea propusa a OMS 1355/2016 se anuleaza pur si simplu intregul proces de selectie si reintroduce sistemul de numiri discretionare in constituirea Comisiilor de Specialitate. Toate deciziile revin astfel in mana catorva functionari si a catorva oameni care sunt in relatii privilegiate cu ministrul sau partidul.

Nu trebuie sa acceptati acest abuz!

---

Aveti si avem nevoie de oameni care sa se lupte din Comisiile de Specialitate pentru interesele specialitatii si ale pacientilor dumneavoastra atunci cand se elaboreaza Contractul Cadru cu CNAS si Normele, atunci cand se stabilesc protocoale care sa va ajute, nu sa va incurce in prescrierea de medicamente gratuite sau compensate,

Aveti si avem nevoie de contributia medicilor din tara dar si de cunostintele si experienta colegilor dumneavoastra care lucreaza in strainatate, in sisteme mai performante decat al nostru de la care avem atatea de invatat. Suntem in era internetului - prezenta fizica intre peretii ministerului nu mai este o necesitate. Ordinul in forma actuala le da posibilitatea acestor medici sa isi serveasca tara!

Si nu in ultimul rand, aveti si avem nevoie ca pacientii sau reprezentantii acestora sa poata fi invitati acolo unde Comisia de Specialitate considera ca pot aduce o contributie! Ministerul propune eliminarea acestei posibilitati, contrar a ceea ce se intampla peste tot in lume!

---

Comisiile de Specialitate sunt cea mai importanta parghie pe care o aveti la dispozitie pentru a schimba sistemul.

Nu permiteti ca aceasta sansa sa fie irosita!

Nu este vorba de "politica", iar ideologiile nu joaca niciun rol aici!

Este vorba despre Meritocratie si Integritate versus Pile, Cunostinte si Relatii!

Este vorba despre interesele specialitatii si ale pacientilor dumneavoastra versus interesele catorva apropiati ai ministrului sau partidului!

---

De aceea, va rog:

1. Cereti pastrarea Ordinului 1.355 din 28 Noiembrie 2016 in forma actuala! O puteti face completand petitia de mai jos (http://bit.ly/2fU9NsY), mergand la dezbaterea publica de marti, 22 august ora 11:00 de la MS sau scriindu-i direct ministrului Bodog (ministru@ms.ro)!

2. Inscrieti-va pentru a face parte din Comisia din Specialitatea dumneavoastra si transmiteti-le mai departe colegilor care credeti ca ar face treaba buna acolo!

3. Cereti un proces de selectie corect si transparent al membrilor Comisiilor de Specialitate ale Ministerului Sanatatii!

4. Cereti de la colegii dumneavoastra selectati astfel, ceea ce trebuie sa cerem de la orice lider: integritate, intelepciune si curaj!"