Guvernul a aprobat, vineri, potrivit agendei oficiale, un Memorandum prin care se da acordul de principiu pentru ca fostul presedinte Emil Constantinescu sa poata fi sprijinit financiar cu decontarea cazarii si transportului la evenimente in domeniul educatiei la care participa, scrie News.ro. Fostul premier Sorin Grindeanu a aprobat in martie un Memorandum privind sustinerea financiara a lui Constantinescu pentru activitatea desfasurata in sprijinul invatamantului universitar romanesc, el afirmand ca suma, in jur de 15.000 de lei, este suportata din bugetul propriu al Ministerului Educatiei.

Emil Constantinescu Foto: AGERPRES

Acest acord de principiu se da anual, incepand cu 2013.

Potrivit unor surse guvernamentale, documentul nu precizeaza o suma, ci se face pe principiul rambursarii. Sursele citate au mai precizat ca, anul trecut, au fost acordati 10.000 de euro din bugetul Ministerului Educatiei.

In sedinta de Guvern din 8 martie, premierul de atunci, Sorin Grindeanu, anunta ca Executivul a aprobat un Memorandum privind sustinerea financiara a fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu pentru activitatea desfasurata in sprijinul invatamantului universitar romanesc.

"Nu e o premiera. Si anul trecut s-a aprobat un astfel de Memorandum. Sunt lucruri care s-au facut, nu sunt premiere si sunt legate de promovarea invatamantului romanesc la care fostul presedinte Emil Constantinescu contribuie si a contribuit si in anii trecuti. Suma, in jur de 15.000 lei este suportata din bugetul propriu al Ministerului Educatiei", afirma Sorin Grindeanu la finalul sedintei de Guvern.

In octombrie 2016, Parlamentul a legiferat un alt proiect al fostului presedinte Emil Constantinescu, anume infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului.

Camera Deputatilor a adoptat, in octombrie, in calitate de for decizional, legea privind infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, ca institutie publica, finantata de la bugetul de stat, in pofida criticilor Guvernului si ale Academiei Romane. Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 211 voturi "pentru" si opt abtineri. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, iar Academia Romana s-a opus la randul ei legii.

Propunerea legislativa a fost initiata de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu alti 14 parlamentari precum Daniel Barbu, Varujan Vosganian sau Mihai Fifor.

Proiectul de lege urmareste infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, Institut ce va avea drept scop extinderea cercetarilor asupra spatiului istoric si a culturii Levantului prin colaborarea cu institutiile de invatamant superior, uniuni de creatie dar si cu asociatii, organizatii ale societatii civile care au preocupari in domeniul culturii si civilizatiilor Levantului.

Institutul va avea ca atributii efectuarea de studii in tara sau strainatate pentru aprofundarea domeniului de interes, dezvoltarea de relatii de colaborare si comunicare cu persoane sau institutii din tara sau strainatate, finantarea publicarilor de materiale ce au ca subiect cultura si civilizatia Levantului, organizarea de colocvii si reuniuni nationale si internationale sau activarea ca membru in organizatiile internationale.

Conducerea institutului va fi realizata prin intermediul unui Consiliu Stiintific format din 25 de membri printre care se vor afla membri romani si inca 5 straini din Academia Mondiala de Arta si Stiinta, presedintele Academiei Romane, rectorul Universitatii din Bucuresti, cel al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si personalitati academice desemnate de catre presedintele Consiliului Stiintific.

Pe 11 noiembrie, presedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. "Avand in vedere modul de finantare a cheltuielilor curente si de capital ale Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, partial asigurat prin bugetul Senatului Romaniei, consideram ca trebuie clarificata natura juridica a Institutului, precum si raporturile functionale dintre acesta si Senatul Romaniei", se arata in cererea de reexaminare a lui Iohannis.

Proiectul de lege privind infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru cultura si Civilizatia Levantului a fost aprobat, luni, in Plenul Senatului, proiectul fiind transmis mai departe catre Camera Deputatilor, care este forul decizional, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis nu mai poate cere reexaminarea legii.