Procurorii din Radauti cerceteaza in rem pentru ucidere din culpa moartea accidentala, la Manastirea Putna, a unui elev seminarist, dar si infractiunile de neluare a masurilor legale de securitate in munca, scrie Agerpres.

Manastirea PutnaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Intr-un comunicat difuzat vineri de Parchetul Tribunalului Suceava se arata ca pe 11 august, la ora 13.18, lucratorii Postului de politie Putna au fost anuntati de ofiterul de serviciu din cadrul Politiei Radauti cu privire la faptul ca Spitalul Judetean Suceava a sesizat telefonic ca, in cursul aceleiasi zile, la aceasta unitate medicala a fost adus un tanar de 17 ani diagnosticat cu "contuzie toraco-cervicala, sectiune carotida", in urma unei vatamari corporale suferite pe raza comunei Putna.

Din verificari s-a stabilit ca tanarul este elev la Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Vasile cel Mare" Iasi si, de aproximativ o saptamana, se afla la Manastirea Putna unde desfasura activitati de voluntariat.

Pentru cercetari in vederea clarificarii imprejurarilor in care s-a produs vatamarea elevului s-a intocmit dosar penal, inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti, in acest caz cercetarile fiind continuate de lucratorii Postului de politie Putna, care pe 11 august au inceput urmarirea penale in rem cu privire la savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa.

Ulterior, pe 15 august, avand in vedere ca tanarul a murit, s-a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de vatamare corporala din culpa in infractiunea de ucidere din culpa.

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Radauti a dispus pe 16 august preluarea cauzei in urmarire penala proprie a procurorului, care pe 16 august a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptei din ucidere din culpa, prev. de art. 192 al.1 Cod penal, in ucidere din culpa, prev. de art. 192 al.2 Cod penal, respectiv ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati, precum si inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de neluarea masurilor legale de securitate in munca si nerespectarea masurilor de securitate si sanatate in munca.

Urmarirea penala se desfasoara cu sprijinul organelor de politie si a organelor de specialitate din cadrul ITM Suceava.

Conducerea Manastirii Putna preciza, miercuri, intr-un comunicat remis presei ca Sebastian Lungu, elev la Seminarul Teologic Iasi, a venit la manastire si a solicitat sa participe o luna la activitatile manastirii, semnand contract de voluntariat pentru perioada 1-31 august 2017.

Totodata, conducerea Manastirii a mentionat ca, pe 11 august, accidentul a fost comunicat ITM Suceava si Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, ca eveniment cu incapacitate temporara de munca, iar pe 14 august, cand a survenit decesul, s-a transmis din nou comunicare catre ITM Suceava, conform prevederilor legale.