Aproximativ 135 de militari canadieni si patru avioane CF-18 Hornet ale Aviatiei Regale Canadiene vor participa la activitatile de politie aeriana ale NATO din septembrie pana in decembrie 2017 de la Constanta, arata un comunicat de presa al Ministerului Canadian al Apararii.

Fortele Armate Canadiene vor trimite aproximativ 135 de militari si patru avioane CF-18 Hornet ale Aviatiei Regale Canadiene la Constanta, in Romania, pentru a participa la activitatile de politie aeriana ale NATO din septembrie pana in decembrie 2017.

"Fortele Armate Canadiene si-au asumat principiul apararii colective al Aliantei, care este esenta tratatului fondator al NATO. Militarii nostri sunt bine antrenati si hotarati sa contribuie la activitatile consolidate de politie aeriana ale NATO care asigura integritatea spatiului aerian al aliatilor. Ei sunt mandri sa reprezinte Canada si ceea ce are ea mai bun de oferit", a spus comandantul Comandamentului Operatiunilor Interarme, General-locotenent Steve Bowes.

Aceasta misiune face parte din Operatiunea REASSURANCE si reprezinta contributia Canadei la masurile de asigurare si disuasiune ale NATO. Forta operationala aeriana in Romania va spori capacitatea Fortelor Aeriene Romane de mentinere a integritatii spatiului aerian.

Activitatile de politie aeriana ale NATO fac parte din masurile de asigurare si disuasiune ale Aliantei incepand din 2014. Aceste masuri demonstreaza angajamentul colectiv al aliatilor de a proteja populatiile si teritoriile tarilor membre NATO.

Militarii canadieni care formeaza Forta operationala aeriana din Romania fac parte in principal din Escadrila 409 Aviatie Vanatoare de la Baza Aeriana 4 Wing Cold Lake, ei fiind insotiti de personal al 2 Air Expeditionary Wing si 17 Wing Winnipeg.

Activitatile consolidate ale politiei aeriene a NATO constituie o misiune de aparare colectiva in timp de pace, pentru protejarea integritatii spatiului aerian al Aliantei. Fortele Armate Canadiene sprijina aceasta misiune in rotatie cu alti aliati ai NATO in cadrul operatiunii REASSURANCE, incepand din mai 2014.