Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) se intruneste in sedinta, joi si vineri, pentru a discuta propunerile Comisiei pentru Statut referitoare la sesizarile sau acuzatiilor aduse unor ierarhi, precum si la cercetarea si judecarea acestora. In ultima perioada, mai multi clerici, intre care episcopul Husilor, Corneliu Barladeanu, au fost implicati in scandaluri sexuale, potrivit news.ro.

Astfel, in sedinta de joi a Sinodului BOR va fi prezentat si discutat referatul Cancelariei Sfantului Sinod cu privire la propunerile Comisiei pentru Statut si Regulamente referitoare la analizarea sesizarilor sau acuzatiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum si la cercetarea si judecarea acestora.

"Vor fi analizate, in vederea aprobarii, si unele propuneri al Cancelariei Sfantului Sinod referitoare la incetarea activitatii clericale, inclusiv a ierarhilor. In aceeasi zi, in cadrul sedintei Sfantului Sinod, vor fi desemnati membrii si supleantii Consistoriilor arhieresti care vor cerceta si judeca in prima si ultima instanta cazurile de abatere de la morala si disciplina Bisericii", potrivit Patriarhiei.

Vineri, in sedinta de lucru a Sinodului Permanent, va fi discutata ￯situatia critica din Episcopia Husilor, ca urmare a unor acuzatii aduse preasfintitului parinte Corneliu, precum si unor clerici din aceasta eparhie￯, a anuntat Patriarhia.

In 28 iulie, Patriarhul Daniel a transmis ca cere iertare tuturor credinciosilor "cu multa durere in suflet" pentru "tulburarea" produsa de acuzatiile aduse public unor clerici privind abateri de la morala crestina.

Tot atunci, Patriarhia a anuntat ca a avut loc o sedinta de lucru a Comisiei pentru statut si regulamente a Bisericii Ortodoxe Romane, prezidata de Patriarhul Daniel, in cadrul careia au fost studiate prevederile statutare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoti si episcopi.

Conform Patriarhiei, s-a constatat ca atat Statutul de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, cat si Regulamentul autoritatilor canonice disciplinare si al instantelor de judecata trebuie completate si amendate privind procedurile de sesizare, cercetare si judecare a abaterilor canonice si administrative ale ierarhilor, iar propunerile Comisiei pentru statut si regulamente, de completare si explicitare a prevederilor actuale statutare, vor fi prezentate Sinodului spre analiza si aprobare in zilele de 17 si 18 august.

In ultima perioada, mai multi clerici au fost implicati in scandaluri sexuale.