Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, e in centrul unui nou scandal intern, dupa ce Ministerul de Interne a initiat o modificare legislativa care ar da Executivului acces rapid la informatii amanuntite despre cetatenii maghiari, dar si despre turisti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Publicatiile Hungarian Spectrum si Budapest Beacon scriu ca initiativa ar duce la crearea unei baze unice de date video si audio colectate de toate institutiile si companiile private sau de stat care proceseaza datele cetatenilor si ale turistilor. Baza de date ar putea fi apoi accesata de Guvern.

Turistii straini ar fi si ei tinta unui tratament special: hotelurile vor fi obligate sa faca copii dupa documentele acestora, statul maghiar urmand sa ceara urmatoarele informatii: data sosirii si a plecarii, sex, locul nasterii, data nasterii, cetatenia, numele de fata al mamei turistului.

Propunerea prevede ca informatiile ar trebui sterse din baza de date dupa 15 zile, dar nu spune daca si autoritatile guvernamentale care au descarcat informatiile sunt obligate sa le stearga.

O alta problema majora este ca accesarea bazei de date de catre o institutie guvernamentala se va putea face fara un mandat de la judecator.

Propunerea guvernului a fost intampinata cu critici publice din partea sefului Autoritatii Nationale pentru Protectia Datelor si Libertatea de Informare, Attila Péterfalvi.

Voci din societatea civila au reclamat si ele ingerinta nepermisa a guvernului in viata privata a cetatenilor, denuntand transformarea Ungariei intr-un stat politienesc.