Reprezentantii Trezoreriei SUA au anuntat miercuri noaptea impunerea de noi sanctiuni impotriva a opt cetateni venezueleni, dintre care sase au participat la rescrierea Constitutiei Venezuelei, iar alti doi sunt considerati sustinatori importanti ai presedintelui socialist Nicolas Maduro, acuzat de actuala criza politica de la Caracas, transmite DPA, citata de News.ro.

De asemenea, printre cei opt cetateni venezueleni se numara si fratele fostului presedinte autoritar al Venezuelei, Hugo Chavez.

Acestia au fost inscrisi pe o lista cu indivizi care participa la "actiuni antidemocratice", ceea ce duce automat la impunerea unei interdictii pentru cetatenii americani care doresc sa faca afaceri cu ei, precum si la inghetarea activelor financiare din juridictia Statelor Unite.

Adam Coromoto Chavez Frias este actual guvernator si fost ministru al Culturii, fiind ales si ca reprezentant in controversata Adunare Constituanta.

Alte cinci persoane vizate de sanctiuni sunt fosti guvernatori, ministri federali, parlamentari sau demnitari de rang inalt, care au participat la eforturile de mobilizare a populatiei pentru controversatul scrutin organizat de Maduro si fac parte din Adunarea Constituanta de la Caracas.

Vizati de sanctiuni mai sunt si un membru al Consiliului Electoral National din Venezuela, precum si Bladimir Humberto Lugo Armas - seful securitatii de la Palatul Federal Legislativ.

Statele Unite acuza ca Adunarea Constituanta a aparut "printr-un proces nedemocratic, instigat de catre guvernul presedintelui Nicolas Maduro pentru a distruge vointa poporului" si ca membrii organului legislativ supraconstitutional incearca sa rescrie Constitutia si sa dizolve alte institutii de stat controlate de opozitia din Venezuela.

Adunarea Constituanta si-a declarat deja suprematia peste alte ramuri guvernamentale, iar opozitia acuza un complot al presedintelui Maduro pentru a dobandi puteri nelimitate si necontrolate la Caracas.

Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, este pe lista neagra de pe 31 iulie, atunci cand a intrat intr-un grup restrans de sefi de stat sanctionati de Washington, alaturi de Bashar al-Assad din Siria, Kim Jong-un din Coreea de Nord si Robert Mugabe din Zimbabwe.