Reprezentanti ai sindicatelor afiliate s-au adunat, marti dimineata, la sediul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, unde au fost depuse declaratiile privind refuzul de a efectua ore suplimentare, informeaza News.ro.

Penitenciarul IasiFoto: Captura YouTube

Conform liderilor de sindicat, din 12.000 de angajati, 7.000 au depus astfel de declaratii, astfel ca va fi asigurata doar paza detinutilor, pana la rezolvarea situatiei.

Unul dintre liderii de sindicat a precizat ca, de la ANP, reprezentantii sindicalistilor vor merge la intalnirea cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spunand insa ca acesta "nu s-a dovedit foarte receptiv pana acum".

Potrivit sursei citate, un angajat de la Penintenciarul Poarta Alba a transmis luni un "refuz de a munci", dupa ce i s-a cerut ca singur sa se ocupe de 400 de detinuti in regim semideschis, iar astfel de situatii se intalnesc in multe penitenciare.

Liderii de sindicat sustin ca, daca angajatii din penitenciare refuza sa mai faca orele suplimentare, se va asigura doar paza detinutilor, iar celelalte activitati, precum escorta la punctele de lucru sau la instante, sa fie mult reduse.

In ultimii doi ani, un angajat din sase a plecat din sistemul penitenciar, iar angajarile sunt blocate, au mai precizat reprezentantii sindicalistilor.

Ei urmeaza sa se intalneasca cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, de la ora 10.00.

Tudorel Toader a declarat marti dimineata, inainte de intalnirea cu sindicalistii din penitenciare ca exista 27.000 de detinuti si 12.000 de functionari cu statut special in penitenciare: "Vom vedea care este echilibrul necesar".

Ministrul a amintit ca o parte dintre detinuti vor fi eliberati potrivit legii care prevede ca li se reduc 6 zile din pedeapsa la fiecare 30 executate din cauza conditiilor precare din inchisorile romanesti.

O sa vedem cifra care se stabilizeaza de detinuti si numarul de functionari, a adaugat Tudorel Toader.