Reprezentantii sindicatelor din penitenciare, care din 1 august au declansat proteste prin refuzul de a face ore suplimentare, se intalnesc, marti, cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, caruia ii reproseaza lipsa de implicare in rezolvarea problemelor din penitenciare si ii cer demisia. Sindicalistii solicita imbunatatirea conditiilor de munca, eliminarea deficitului de personal, majorarea salariilor cu 15 la suta, reorganizarea unitatilor si construirea unora noi, precum si diminuarea orelor suplimentare si "asigurarea unei protectii reale" pentru angajatii din penitenciare, scrie news.ro.

Intalnirea cu ministrul Justitiei va avea loc de la ora 10.00.

Inaintea intrevederii cu Tudorel Toader, 70 de reprezentanti ai sindicatelor afiliate sunt asteptati la sediul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru depunerea declaratiilor privind refuzul de a efectua ore suplimentare, a anuntat federatia sindicala.

Sindicalistii sustin ca "problemele specifice gestionarii celor 27.000 de detinuti nu permit decizii la fara frecventa" si cer demisia ministrului Justitiei, caruia ii reproseaza lipsa de implicare si faptul ca "a refuzat sistematic orice discutie privind problemele din penitenciare". "Ministrul Justitiei a demonstrat lipsa de interes si de implicare in a rezolva problemele din penitenciare. Una dintre masurile pe care o vom propune marti la discutiile cu ministrul Justitiei pe tema adoptarii unui pachet de masuri pentru rezolvarea problemelor din penitenciare va fi chiar solicitarea demisiei ministrului Justitiei, pentru incompetenta si dezinteres", au transmis reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor au intocmit o lista cu 12 "solutii" pentru problemele din sistem, pe care ar urma sa o prezinte la discutiile cu Tudorel Toader.

Ei cer modificarea procedurilor de concurs si urgentarea ocuparii functiilor vacante de management superior din sistemul penitenciar, in contextul valului de pensionari si al unei politici de resurse umane constranse de restrictii bugetare si "decizii politice bizare", punerea in aplicare a unui plan de investitii in institutiile penitenciare, mai ales ca acesta exista deja si este aprobat in Guvern, precum si indeplinirea urgenta a formalitatile necesare pentru suplimentarea bugetului, astfel incat sa fie asigurat necesarul pentru investitii, reparatii curente, plata facturilor si salarii, in conditiile in care Guvernul a redus in 2017 bugetul penitenciarelor cu 127 de milioane lei, si urmeaza, conform Ministerului Finantelor Publice, o noua reducere de 57 de milioane leit bani pentru investitii.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor mai sustin ca, in ultimii doi ani, 1 angajat din 6 a parasit sistemul penitenciar, doar 61% din functiile necesare bunei functionari a penitenciarelor sunt ocupate si sunt inregistrate peste 700.000 de ore supplimentare, solicitandu-i ministrului Justitiei sa ceara Guvernului exceptarea sistemului administratiei penitenciare de la ordonanta care blocheza concursurile de ocupare a functiilor vacante din penitenciare si sa asigure suplimentarea statelor de functii pana la 20.041 de functii, conform standardelor pentru activitatile din penitenciare pe fiecare sector in parte (paza, supraveghere, escortare, insotire, transfer, educatie, asistenta psihosociala, medical, economic, administrativ).

"In Ministerul Justitiei se intampla sa fie uitate cu anii prin sertare proiecte de acte normative privind functionarea sistemului penitenciar (eg. regulamente legate de executarea pedepselor sau acordarea unor drepturi). Aceasta practica trebuie sa inceteze. Solicitam ministrului justitiei sa dispuna o verificare in acest sens si sa repuna pe circuitul de consultare-avizare-aprobare toate proiectele de acte normative. Din cauza lipsei de implicare a ministrului Justitiei, interesele personalului din penitenciare nu sunt reprezentate la nivel de Guvern. Astfel, drepturile acestora sunt afectate, fiind destul de frecvente situatiile de discriminare fata de alte categorii profesionale in pofida faptului ca, de curand, Parlamentul a recunoscut prin lege ca acestia lucreaza in conditii improprii. Solicitam ministrului Justitiei sa apere si sa promoveze drepturile si interesele personalului din penitenciare la nivelul Guvernului dar si in relatia cu alte institutii", mai arata sindicalistii din penitenciare.

De asemenea, ei cer promovarea unui act normativ prin care sa fie acordata majorarea de pana la 15% si pentru personalul din penitenciare, precum si revizuirea Ordonantei de Urgenta care reduce pensiile de serviciu incepand cu 15 septembrie 2017, si reluarea demersurilor privind recuperarea drepturilor pierdute de catre personalul civil din penitenciare ( grupa de munca) prin modificarea fara o analiza de impact a unor acte normative.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara recent ca are solutii concrete pentru imbunatatirea conditiilor angajatilor din penitenciare si ca o varianta pe care o are in vedere este inclusiv achizitionarea de bratari electronice de supraveghere.

"De cand sunt ministru am avut mai multe intalniri cu conducerea penitenciarelor. Pentru marti le-am trimis o invitatie la dialog, la dezbateri, pentru ca avem in vedere un pachet mai mare de masuri care trebuiesc luate. Prioritare sunt modificarile legilor justitiei, am finalizat proiectul de lege privind legile justitiei. Avem in vedere doua categorii de masuri. Masuri privind situatia concreta din penitenciare, avem masuri pentru modernizarea penitenciarelor existente, pentru extinderea sau constructia unor pavilioane noi in cadrul penitenciarelor existente. Avem in vedere preluarea unor foste unitati militare care nu mai sunt folosite....Mai exista masura supravegherii electronice, asa numita bratara electronica si avem in vedere alte masuri la nivel normativ. Voi discuta cu dansii, vom avea in vedere masurile concrete de imbunatatire a conditiilor din penitenciar¬, declara Tudorel Toader.

Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare a anuntat in 1 august declansarea actiunilor de protest, precizand ca in perioada urmatoare vor avea loc mitinguri la ministerul Muncii si la ministerul Justitiei, precum si la sediul Adiministratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si vor fi pichetate saptamanal zece unitati din sistemul penitenciar.