Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov a inregistrat, in primele opt ore ale zilei de joi, pana la ora 16.30, un numar de 329 de solicitari pentru cazuri de urgenta de cod rosu si galben, dintre care peste 40 pentru persoane lesinate, cu si fara pierderea constientei, in locuri publice, a declarat pentru News.ro managerul institutiei, dr Alis Grasu. Potrivit Departamentului pentru Situatii de Urgenta, la nivel national, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 61 de persoane care au lesinat din cauza caniculei.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti IlfovFoto: Agerpres

Doctorul Alis Grasu a declarat ca, joi, incepand cu ora 8.00 si pana la ora 16.30, au fost inregistrate 622 de apeluri la Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, dintre care 329 pentru urgente de cod rosu si galben.

Dintre cele 329 de cazuri grave, 92 au fost solicitari in locuri publice, iar peste 40 au fost cazuri de lesin, respectiv 23 de lipotimii si 19 sincope, a explicat managarul Alis Grasu.

Medicul recomanda din nou evitarea deplarailor la orele amiezii, cand temperatura este foarte ridicata.

"Este indicat consumul de lichide, apa sucuri, dar nu cafea si alcool. De asemenea, mare grija trebuie acordata copiilor si persoanelor in varsta cu suferinte cardiace, psihiatrice, neurologice", a mai spus medicul.

De asemenea, Departamentul pentru Situatii de Urgenta a inregistrat, la nivel national, incepand de miercuri, ora 10.00 si pana joi, la ora 10.00, un numar de 61 de cazuri de lesin. In acest interval, nu a fost raportat niciun deces care ar putea fi atribuit caniculei. Astfel, un deces cauzat de canicula poate fi confirmat numai de catre legisti in urma necropsiei, au explicat specialistii.

Primaria Capitalei a instalat 20 de containere si corturi anticanicula in cele mai aglomerate zone din Bucuresti

Primaria Capitalei a instalat 20 de containere si corturi anticanicula in cele mai aglomerate zone din Bucuresti, iar operatorii de salubritate din toate sectoarele sunt obligati sa intensifice programele de stropit si sa evacueze mai des deseurile menajere acolo unde este necesar, in conditiile avertizarilor meteorologice de canicula, scrie News.ro.

Astfel, in cadrul campaniei anticanicula, Primaria Municipiului Bucuresti a achizitionat zece containere care au fost montate in Piata Romana - rond ASE, Piata Universitatii - la Spitalul Coltea, Piata Moghioros, Soseaua Stefan cel Mare la intersectia cu strada Barbu Vacarescu, Piata Iancului, Piata Muncii, Piata Crangasi, Gara de Nord, Piata Roma - strada Gabroveni si strada 11 Iunie - colt cu Bd. Regina Maria.

Potrivit unui comunicat de presa al Primariei Municipiului Bucuresti, containere anticanicula, care reprezinta o premiera in Capitala, sunt dotate cu canapea medicala, scaune, dozator de apa, trusa medicala de prim-ajutor, tensiometru, stetoscop, consumabile necesare functionarii corecte (dezinfectanti, manusi de unica folosinta, cearceafuri de unica folosinta etc) si aparat de aer conditionat.

Langa aceste puncte de prim-ajutor sunt amplasate si toalete ecologice, iar asistenta medicala la aceste containere este asigurata de personalul medical din cadrul ASSMB.

PMB reaminteste ca in alte zece locuri sunt montate corturi cu personal medical voluntar de la SABIF. AStfel, corturile anticanicula sunt amplasate in Piata Victoriei, Piata Romana - la metrou, Piata Universitatii - la Arhitectura, Piata Unirii - bd. Regina Maria, Piata Unirii - Magazinul Unirea, Dristor - la metrou, Parcul Herastrau, Magazinul Bucur Obor, Parcul Carol si Parcul Cismigiu.

Totodata, toate spitalele aflate in subordinea municipalitatii sunt pregatite pentru a raspunde solicitarilor cetatenilor si pentru a asigura confortul pacientilor in aceste perioade.