Autoritatile chineze au arestat 67 de persoane pentru tulburarea ordinii publice, dupa ce zeci de protestatari s-au adunat pentru a participa la o demonstratie rara pe strazile metropolei Beijing. Protestatarii arestati s-au plans ca autoritatile guvernamentale vizeaza in mod nedrept o organizatie caritabila din China, transmite agentia Reuters citata de news.ro.

Desi in fiecare an au loc mii de demonstratii anticoruptie si antipoluare, asemenea proteste sunt ceva mai rare in capitala extrem de bine pazita si bogata a Chinei.

Agentia Xinhua a precizat ca autoritatile chineze au arestat saptamana trecuta directorii de la o campanie numita Shanxinhui, acuzandu-i ca opereaza o schema piramidala si inseala oamenii in numele strangerii de donatii pentru saraci. Insa, zeci de persoane au iesit in strada pentru a protesta fata de acuzatiile care se aduc Shanxinhui.

In acest sens, 67 de persoane implicate intr-un protest au fost arestate miercuri seara, dupa ce au determinat inchiderea unei arte rutiere importante dintr-un cartier sudic al Beijingului.

O parte din persoanele arestate au fost deja eliberate, intrucat nu au fost considerate o amenintare si au primit deja educatia legii din China.

Insa, autoritatile chineze au de gand sa pedepseasca organizatorii demonstratiei. Investitorii companiei, dintre care o parte au iesit in strada in grupuri mici, s-au plans ca Shanxinhui este victima unei nedreptati si compania ii ajuta in mod real pe cei saraci.

Autoritatile guvernamentale au acuzat compania de manipularea si persuadarea oamenilor pentru a se inscrie intr-o schema piramidala, care era deghizata drept organizatie caritabila la Beijing.