Anchetatorii ridica mai multe documente si computere de la toate sediile celor doua universitati din Arad, respectiv "Aurel Vlaicu" - de stat si "Vasile Goldis" - privata, unde miercuri dimineata au loc peste o suta de perchezitii intr-un dosar denumit generic "Diplome de licenta fara studii"privind promovarea frauduloasa a examenelor de catre studenti in schimbul unor comisioane, relateaza News.ro.

Conform unor surse din randul anchetatorilor, sistemele informatice ar fi fost accesate ilegal de catre informaticieni ai celor doua universitati pentru a opera modificari de note, informaticienii fiind complici ai profesorilor care ar fi primit mita de la studenti in schimbul promovarii examenelor.

Perchezitii au loc si in campusuri, dar si la profesori si studenti din judetele Timis, Hunedoara si Caras-Severin.

Potrivit surselor citate, ar urma sa fie audiati inclusiv studenti straini, cei mai multi de la facultatatile de Medicina si Stomatologie.

Contactat de corespondntul News.ro, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, Coralia Cotoraci, a spus ca nu poate oferi deocamdata informatii despre ce cauta anchetatorii, pentru ca acestia nu i-au comunicat, confirmand insa ca procurorii se afla in sediile universitatii.

Potrivit unor surse judiciare, printre cei vizati de perchezitii ar fi si medicul timisorean Emil Urtila, profesor la Universitatea Vasile Goldis, din Arad, perchezitiile in cazul sau avand loc atat la locuinta, cat si la clinica sa. Profesorul Emil Urtila este medic in specialitatea cranio-maxilo-faciale.

Sursele citate au precizat ca anchetatorii au in vizor mai ales studenti straini, in special arabi si italieni, de la Facultatile de Stomatologie si Medicina, unii dintre acestia sustinand si promovand examene in limba romana chiar daca nu o cunosteau.

Potrivit Parchetului instantei supreme, anchetatorii fac 106 perchezitii domiciliare la cadre didactice si studenti, iar in acest dosar denumit generci "Diplome de licenta fara studii" 36 de persoane au calitatea de suspect.

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor doua institutii de invatamant au cerut si primit bani si bunuri cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta.

Unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/nu inteleg limba romana si totusi sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.

Conform acestora, in urma cercetarilor s-a stabilit ca in schimbul unor sume de bani studentii primeau in timpul examenelor sustinute on-line raspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii institutiei de invatamant, prin mesaje text (SMS).

De asemenea, era modificata nota de examen in sensul maririi acesteia, prin accesarea ilegala de catre informaticienii din respectivele institutii a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, avand drept consecinta promovarea. Procurorii spun ca informaticienii intrau in contul electronic al studentului si modificau raspunsurilede la examen in testul on-line astfel incat studentul sa fie declarat promovat de catedra.

Totodata, studentii cumparau direct de la profesori lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv prezentari in format power point necesare pentru sustinerea lucrarii in fata comisiei de examinare.

"In respectivele institutii de invatamant superior s-au constituit retele infractionale din care faceau parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, in vederea promovarii frauduloase a studentilor. Totodata, in acest mecanism, studenti care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, in special cei care cunosc limba romana, devin la randul lor intermediari pentru alti colegi. O modalitate de a intra in posesia banilor ce sunt oferiti in schimbul promovarii examenelor este aceea de a-i lasa la unele puncte de schimb valutar ai caror administratori sunt in relatii de prietenie cu cadrele didactice", afirma procurorii Parchetului instantei supreme.

Perchezitiile vizeaza universitatile de stat "Vasile Goldis" si "Aurel Vlaicu" din Arad.

La perchezitii participa, alaturi de un procuror al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Cursi de Casatie si Justitie, si ofiteri ai Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, ai Directiei de Combatere a Crimei Organizate si ai Directiei de Investigatii Criminale si Directiei de Politie Transporturi din Politia Romane, precum si politisti de la inspectoratele judetene din Caras-Severin, Hunedoara si Timis si lucratori ai Brigazii Speciale de Interventie "Vlad Tepes" Bucuresti.