Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut pentru atitudinea sa ostila fata de autoritatile pro-europene de la Chisinau si un sustinator deschis al independentei regiunii separatiste Transnistria, ameninta Republica Moldova cu un razboi, la fel ca cel din 2008 din Georgia, dupa ce Parlamentul moldovean a adoptat o declaratie privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul tarii, scrie publicatia Timpul.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter, Rogozin face o paralela clara intre declaratia votata vineri de Parlamentul moldovean si situatia din Georgia din 2008, atunci cand armata rusa a atacat aceasta tara. "Parlamentul Georgiei, de asemenea, inainte de a ataca Osetia de Sud si pacificatorii nostri, a cerut evacuarea lor", a comentat Rogozin.

Vicepremierul rus a postat un mesaj similar si pe contul sau de Facebook. "Apropo, atunci cand Georgia a atacat civilii Osetiei de sud si pacificatorii rusi, Parlamentul lor la fel au cerut retragerea trupelor ruse. Toti tinem minte cum s-a terminat atunci aceasta situatie", a scris Rogozin pe Facebook, potrivit site-ului Deschide.md.

Timpul.md aminteste ca, in august 2008, trupele ruse au atacat Georgia, invocand ca apara regiunea separatista Osetia de Sud. In urma acestui razboi, Osetia de Sud a fost recunoscuta ca entitate statala de catre Rusia, Georgia la randul ei pierzand de facto controlul asupra acestei regiuni.

Astfel, Rogozin, caruia i-a s-a interzis de catre Chisinau sa vina in Republica Moldova la bordul unui avion militar, ameninta Moldova cu scenariul georgian, mai scrie Timpul.md, amintind totodata ca Rusia detine trupe, armament si munitie militara in regiunea de est.

Legislativul de la Chisinau a adoptat vineri declaratia privind retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul tarii, in care nu face nicio amenintare referitoare la un posibil atac militar asupra regiunii secesioniste si transmite doar mesaje diplomatice, precizeaza Timpul.md.

In declaratie, Parlamentul care face apel catre Federatia Rusa sa reia si sa finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum si sa-si retraga munitiile, armele si echipamentul militar de pe teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu principiile relevante ale dreptului international si angajamentele sale internationale. De asemenea, Legislativul invita mediatorii si observatorii in procesul de reglementare a conflictului transnistrean sa initieze discutii politice privind transformarea mecanismului actual de mentinere a pacii intr-o misiune civila cu mandat international.