Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care sefii institutiilor publice din Romania sunt obligati sa participe la audierile comisiilor de ancheta din Parlament, dupa declararea actului ca fiind constitutional de catre judecatorii CCR, transmite news.ro.

Modificarile la Statutul parlamentarilor au fost facute ca urmare a inceperii activitatii Comisiei de ancheta privind prezidentialele din 2009.

Laura Codruta Kovesi a refuzat in mai multe randuri sa vina in fata acestei comisii, spunand ca nu are niciun fel de informatii despre obiectul anchete.

CCR a respins sesizarea opozitiei cu privire la acest proiect, el fiind trimis la promulgare.

Curtea Constitutionala arata, in motivarea respingerii sesizarii opozitiei privind comisiile parlamentare de ancheta, ca orice persoana poate fi citata sau invitata, daca reprezinta o institutie publica, insa refuzul nu poate fi sanctionat de Parlament, ci doar de catre "titularul actiunii disciplinare", respectiv institutia sau persoana de care depind ierarhic.

CCR subliniaza si ca anchetele parlamentare nu pot fi intrerupte de efectuarea unei anchete penale, ele putand coexista.