Sefii celor mai importante curti din Cehia, alaturi de procurorul-sef si avocatul poporului, denunta proiectul majoritatii guvernamentale din Polonia de a permite politicenilor sa numeasca judecatorii curtii supreme. Magistratii cehi critica ceea ce ei considera "o amenintare la adresa valorilor civilizatiei europene si a drepturilor fundamentale", potrivit Reuters.

Declaratia este semnata de sefii Curtii Constitutionale, Curtii Supreme, Curtii Administrative Supreme, procurorul-sef si avocatul poporului din Cehia. Cehia este o tara vecina cu Polonia si aliata in Grupul de la Visegrad.

Acestia au aratat ca respecta suveranitatea Poloniei, dar nu mai pot pastra tacerea in legatura cu evenimentele din tara vecina.

Atitudinea magistratilor cehi fata de situatia din Polonia nu e singulara: in urma cu cateva zile, si ministrul ceh al Justitiei, Robert Pelikan, si-a exprimat ingrijorarea intr-o scrisoare pentru omologul sau polonez.

Reamintim ca Senatul polonez este pe cale sa voteze vineri noile reglementari care vor permite politicenilor sa numeasca judecatorii curtii supreme, sfidant astfel zecile de mii de oameni care au protestat peste noapte contra a ceea ce apreciaza ca este o trecere spre un regim autoritar, informeaza Reuters. Dupa ce legislatia va trece de senat - unde partidul de guvernamant PiS are majoritatea - va merge pentru promulgare la presedintele Andrej Duda, un aliat al formatiunii de guvernare.