Un pui al leului Cecil a fost ucis in Zimbabwe de colectionarii de trofee de vanatoare, ajungand sa aiba aceeasi soarta ca a tatalui sau, a carui moarte a dus in 2015 la un scandal international, scrieGuardian.

Leul Xanda, ucis de ca si tatal sau, CecilFoto: Captura YouTube

Xanda avea sase ani si avusese mai multe randuri de pui. Masculul conducea un grup ce mai era format din doua femele si cativa pui.

El a fost impuscat pe 7 iulie langa parcul national Hwange, nu departe de unde a murit Cecil, dar vestea uciderii sale a devenit publica abia joi.

Vanatoarea a fost aranjata de zimbabweanul Richard Cooke, organizator privat de astfel de evenimente cinegetice, dar numele clientilor sai - care probabil au platit zeci de mii de dolari - nu au fost facute publice.

Xanda purta o zgarda cu GPS, pusa de echipa de cercetatori condusa de Andrew Loveridge de la Universitatea Oxford, care studiaza de multi anii leii din Hwange.

“Xanda era unul dintre acesti superbi lei de Kalahara, cu o coama mare, cu un corp mare, intr-o conditie superba - un animal foarte, foarte frumos. Personal, cred ca este trist ca cineva vrea sa impuste un leu, dar sunt oameni care dau bani pentru asa ceva”, a spus Loveridge.

Un bogat dentist american a declansat in 2015 o noua polemicadespre practicilor amatorilor de vanatoare in Africa, dupa ce a ucis un leu cu coama neagra, o adevarata vedeta a celei mai mari rezervatii din Zimbabwe.

Dentistul a recunoscut ca a ucis leul, dar sustine ca nu stia ca acesta este protejat.

Autoritatile americane au deschis o anchetain privinta uciderii celebrului leu Cecil, iarZimbabwe a cerut extradarea dentistului american care l-a impuscat.