Obligatiile stabilite de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) reprezinta standarde minimale de protectie in legatura cu conditiile de detentie, pe care statele sunt obligate sa le transpuna in masurile legislative sau administrative interne, potrivit motivarii deciziei prin care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins obiectia de neconstitutionalitate cu privire la proiectul de modificare a Legii executarii pedepselor, potrivit Agerpres.

Judecătorii de la Curtea ConstituționalăFoto: AGERPRES

'Examinand sesizarea de neconstitutionalitate, Curtea ia act de contextul juridic si social in care legiuitorul isi manifesta interventia modificatoare a legii privind executarea pedepselor si masurilor privative de libertate. Premisa legiferarii o constituie jurisprudenta CEDO, prin care instanta europeana a constatat incalcari ale art.3 din Conventie, care interzice in termeni categorici tortura sau tratamentele si pedepsele inumane sau degradante, indiferent de comportamentul victimei, in legatura cu conditiile de detentie care au existat de-a lungul anilor in penitenciarele din Romania, mai ales supraaglomerarea, igiena necorespunzatoare si lipsa asistentei medicale corespunzatoare', se arata in motivare.

CCR a observat, totodata, ca nu exista diferente majore de continut intre formele legii adoptate de Senat si de Camera Deputatilor, care 'se circumscriu complementar obiectului de reglementare a legii initiate de Guvern'.

'Curtea constata ca dispozitiile legale criticate nu incalca art. 61 alin. (2) din Constitutie; din contra, modul in care a fost adoptata legea criticata constituie o aplicare a principiului bicameralismului, caracterizat printr-o stransa conlucrare si colaborare intre cele doua Camere ale Parlamentului', se precizeaza in motivare.

Pe 6 iulie, CCR a luat in dezbatere obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, obiectie formulata de 51 de deputati apartinand grupurilor parlamentare ale PNL si USR.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins ca neintemeiata obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor si masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal este constitutionala in raport de criticile formulate.

Pe 14 iulie, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Legea prevede ca 'la calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicata'. In forma propusa de Guvern se prevedea reducerea pedepsei cu 3 zile la fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, insa legea a fost modificata de Parlament.

Actul normativ mai prevede ca 'se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare cazarea in oricare din situatiile urmatoare: cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, care se calculeaza, excluzand suprafata grupului sanitar si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerei de detinere la numarul de persoane cazate in camera respectiva; lipsa accesului la activitati in aer liber; lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza, precum si a cerintelor de igiena; existenta infiltratiilor, umezelii, mucegaiului in peretii camerelor de detentie'.

Legea mai stipuleaza ca nu se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare ziua sau perioada in care persoana a fost internata in infirmerii din cadrul locurilor de detentie, in spitale din reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a MAI, a Ministerului Sanatatii.

De asemenea, dispozitiile nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

In plus se prevede ca in doua luni dupa publicarea legii in Monitorul Oficial se va face evaluarea tuturor penitenciarelor si in patru luni se vor evalua detinutii si conditiile in care isi executa pedepsele.

Legea se va aplica pentru cei care au avut de ispasit pedepse din 2012 pana in prezent.