Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a solicitat Inspectiei Judiciare sa efectueze cercetari cu privire la activitatea procurorului Mihaiela Moraru-Iorga, mai multe situatii fiind transmise IJ pentru a analiza incidenta abaterilor disciplinare.

Laura Codruta KovesiFoto: Privesc.eu

Intr-un raspuns al DNA transmis la solicitarea Agerpres se arata ca unele situatii fac referire la neinregistrarea in evidente a unei sume de bani si a unor bunuri, acestea din urma fiind gasite in biroul procurorului Mihaiela Moraru-Iorga.

Potrivit sursei citate, la data de 4 iulie, prin ordinul sefului DNA, avand in vedere hotararea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de aviz favorabil, s-a dispus revocarea din functia de procuror in cadrul DNA, nivel central, a Mihaielei Moraru Iorga, prin ordinul Laurei Codruta Kovesi fiind numita comisia de inventariere a dosarelor aflate in lucru si verificarea dosarelor repartizate procurorului in cauza din perspectiva ritmicitatii, dispozitiilor legale si Regulamentului de ordine interioara al institutiei.

In acest context, au rezultat mai multe situatii care au fost transmise Inspectiei Judiciare pentru a analiza incidenta abaterilor disciplinare, arata DNA, dand cateva exemple.

'Intr-un dosar in lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primita de la o persoana fizica. In procesul verbal, intocmit in acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani si nu a fost inregistrata in Registrul de evidenta a valorilor si corpurilor delicte pentru a fi depusa la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat ca, desi Directia Nationala Anticoruptie dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispozitiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectiva nu era destinata pentru o activitate operativa deoarece nu exista niciun document din care sa rezulte ca au fost solicitati bani din fondul de flagrant si nici nu i-au fost pusi la dispozitie', se precizeaza in raspunsul DNA.

Conform sursei citate, intr-un alt dosar aflat in lucru au fost identificate bunuri, respectiv ceasuri evaluate la 67.631,49 lei si un stilou in valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei perchezitii, care nu au fost inregistrate in Registrul de evidenta a valorilor si corpurilor delicte.

'Verificand evidentele sectiei se constata ca bunurile au fost ridicate cu ocazia unei perchezitii domiciliare efectuate in cursul urmaririi penale la un inculpat care a fost trimis in judecata. In rechizitoriu este mentionat procesul verbal de aplicare a sechestrului pentru 8 ceasuri si un stilou, identificate cu marca si serie constructiva (ceasuri evaluate la 67.631,49 lei si stiloul 8.117 lei), cu precizarea ca acestea au fost depuse la camera de corpuri delicte a DNA, fapt ce nu corespunde adevarului, deoarece, asa cum am mentionat, bunurile au fost gasite in biroul doamnei procuror. Asadar, au fost incalcate dispozitiile Codului de procedura penala si dispozitiile art. 102 pct.10 din Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la inregistrarea in Registrul de evidenta a valorilor si corpurilor delicte - R11 si pastrarea in loc special amenajat pana la solutionarea cauzei de catre instanta', mentioneaza DNA.

Potrivit sursei citate, intr-o cauza penala in care erau cercetate mai multe persoane, procurorul a solicitat si obtinut declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de una dintre persoane, iar dupa obtinerea avizului, a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de persoana respectiva la o zi dupa implinirea termenului de prescriptie, 'imprejurare care genereaza consecinte asupra intregii cauze'.