Presedintele Federatiei Patronale din Turism, Mohammad Murad, a vorbit, la o dezbatere cu autoritatile centrale si locale, despre problemele cu care se confrunta turismului romanesc - lipsa fortei de munca, a promovarii si a unui cadru legislativ privind organizarea statiunilor si situatia plajelor, potrivit news.ro.

Federaţia Patronală din Turism a organizat, marţi, o dezbatere la un nou hotel din nordul staţiunii Mamaia, inaugurat cu acest prilej, la care au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi primari din judeţ.

Murad a spus că turismul românesc se confruntă cu patru probleme, prima fiind lipsa forţei de muncă.

“Problema numărul unu, la care nu avem soluţii, doar împreună putem găsi, este forţa de muncă. Am ajuns să ne licităm pentru o cameristă. E o situaţie foarte complicată, nu putem oferi servicii de calitate cât timp nu găsim forţa de muncă. Ori aducem oameni de afară, ori să găsim o soluţie, să ne daţi voie să ţinem şi iarna oamenii angajaţi încât pe perioada de iarnă să nu mai fie impozit. În loc ca statul să dea şomajul, dăm noi salariul, dar în afara taxei aferente şi aşa statul nu mai plăteşte, plătim noi, dar este un act de fidelitate. Am ajuns la hotel de cinci stele să nu deschidem un etaj, două că nu avem cameriste, cu un salariu cumulat de peste 3.000 de lei net”, a afirmat preşedintele FPTR.

El a menţionat că cea de-a doua problemă o reprezintă promovarea. Murad a spus că bugetul de promovare al Croaţiei este de 280 de milioane de euro pe an, în timp ce bugetul similar al României este de cinci milioane de euro, din care a cheltuit 300.000 de euro.

De asemenea, el consideră că trebuie găsită o strategie pentru a aduce străini în România. “Avem nevoie de o strategie clară de promovare pentru a aduce străini în România. Nu e normal că vin din Germania în Bulgaria jumătate de milion de oameni, din Rusia 400.000 merg în Bulgaria şi la noi vin 3.000. Aici e nevoie de o clarificare privind politica externă a statului român”, a explicat Murad.

Preşedintele FPTR consideră că se impune un cadru legislativ pentru organizarea staţiunilor, astfel încât dezvoltarea acestora să nu depindă doar de interesul pe care îl manifestă un primar.

“Este nevoie de un cadru legislativ privind organizarea staţiunii turistice. Cu toată stima şi respectul pentru toţi primarii prezenţi aici, starea şi situaţia în fiecare staţiune depind de starea şi înţelegerea unui primar. Dacă are un grad de înţelegere ridicat, staţiunii îi merge foarte bine, dacă vine din zona agricultură şi puţin îl interesează de staţiunile turistice, s-au dus în cap”,a spus Murad.

Cea de-a patra problemă identificată de preşedintele FPTR este legată de situaţia plajelor, acestea neaflându-se în administrarea hotelierilor.

“Acest hotel în care ne aflăm acum nu are plaja. Cadrul legislativ spune că a câştigat altul care nu avea nicio treabă cu plajele, dar a câştigat pentru că a fost mai inspirat să dea un leu în plus sau eu nu am avut în dosar o hârtie. Faci o investiţie de zeci de milioane de euro şi uiţi să pui o hârtie acolio, de la nu ştiu ce autoritate”, a explicat Murad.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a declarat că probleme privind fidelizarea forţei de muncă se poate realiza prin legislaţie. “Fidelizarea forţei de muncă, în special pe litoral, unde lucraţi cu sezonieri, este una dintre marile probleme. Face parte din pachetul de servicii până la urmă. Problema va trebui rezolvată prin legislaţie”, a spus Tudose.

El a declarat în cadrul întâlnirii cu investitorii din turism că promovarea se poate face şi prin contacte la nivel guvernamental.

“În ceea ce priveşte bugetul de promovare, şi aici trebuie găsită o formă mai activă, guvernamentală, printr-un protocol, nu numai prin fluturaşi sau expoziţii şi prin contacte la nivel guvernamental. Aici vă dau o veste bună, am început deja să avem nişte promisiuni, poate mai mult decât promisiuni, dar trebuie să vedem şi cum se concretizează, pe nişte linii directe, cu ţări foarte mari, de exemplu China”, a menţionat Tudose.

El s-a referit şi la situaţia plajelor, descrisă de preşedintele FPTR, recunoscând că ceea ce se întâmplă în prezent este “o tâmpenie imensă” şi că aşa ceva nu se întâlneşte nicăieri în lume.

“Parcarea este a altcuiva, trebuie să dea doi lei la Primărie, intră în hotel, trebuie să dea doi lei la hotel, pleacă pe plajă trebuie să ia bani la el să plătească şezlongul. Ceea ce, iertaţi-mă, nu am mai întâlnit pe nicăieri în lume”, a menţionat Tudose.

“În ceea ce priveşte relaţia cu autorităţile locale, a existat o iniţiativă a unui guvern, cred ca doamna Udrea a avut acea iniţiativă, pe care mulţi au înjurat-o, în care autorităţile locale, structurile asociative au reacţionat foarte violent şi au blocat acea lege care impunea anumite reguli de autorizare a construcţiilor în staţiuni. Atunci primarii au solicitat ca ei să aibă autoritatea totală. Eu nu îi acuz pe primari, dar am dreptul după atâţi ani de administraţie locală să-mi spun un punct de vedere foarte ferm: a fost o greşeală”, a spus Liviu Dragnea.

El a afirmat că sunt zone pe litoral unde nu mai merge pentru că nu îi plac aşa cum sunt zone în munţii care au fost scăpate din mână.

“Sunt zone, chiar aici pe litoral, unde eu veneam când eram student şi unde nu mai pot să mă duc acum, că nu-mi mai place. Sunt zone în munţii României care, pentru că au fost scăpate din mână, nu mai pot fi reparate, construcţii haotice, cu un milion de culori, construcţii urâte, imposibil să găseşti un loc de parcare. Asta nu înseamnă că lucrurile sunt nereparabile”,a afirmat Dragnea.