Primarul Emil Boc a ținut să se laude printr-un comunicat de presă că i-a amendat pe organizatorii Festivalului Turcesc – eveniment care s-a desfășurat la Cluj Napoca weekendul trecut – pentru că au distribuit gratuit ziarul Zaman, singura publicație de opoziție care exista în Turcia, în urmă cu doi ani, înainte de a fi confiscată de statul președintelui turc Recep Tayyip-Erdogan.

Emil BocFoto: Agerpres

Primarul Clujului se încurcă printre legi, când vine vorba să justifice pe ce bază i-a sancționat pe organizatori. Legea pe care o invocă șeful Poliției Locale nu speficifică nicăieri că ar fi interzisă distribuția de ziare. Chestionat de jurnaliștii Actual de Cluj în privința interzicerii unui drept democratic – în România încă perfect legal – Boc a răspuns că ar fi fost sesizat de Consulatul și de Ambasada Turciei, despre ziarul care face propagandă politică în cadrul evenimentului pe care Primăria Cluj îl autorizase în scop cultural.

Consulul Onorific al Turciei în Cluj, Vasile Vita, îl contrazice pe Boc, negând că a trimis vreo sesizare. Din partea Ambasadei Turciei la București, reprezentantul biroului de presă, Eunice Cociorvan, a subliniat că “au fost informați despre acest subiect”, dar că nu dorește să comenteze în vreun fel. E cam greu de justificat, așadar, zelul primarului Boc de a amenda un ziar potrivinc politicii lui Erdogan, mai cu seamă că organizatorii Festivalului Turcesc nu au încălcat nicio Lege.

Citeste tot articolul pe Actual de Cluj