Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la exercitiul militar "Saber Guardian" de la Cincu, ca este foarte curios sa vada cum s-au pregatit miliarii angrenati la eveniment, subliniind ca, desi nu este prin data la poligonul de la Brasov, este o bucurie de fiecare data, pentru ca avem comandanti care stiu sa pregateasca exercitii cu noi elemente si cu surprize, de fiecare data.

Klaus Iohannis la CincuFoto: Ella Moroiu

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Cincu, unde se desfasoara exercitiul militar "Saber Guardian", la cateva minute dupa ora 11.00.

Acesta a declarat ca este foarte curios cum s-au pregatit participantii, avand in vedere ca la evenimentul SABER GUARDIAN 17 (SG17) sunt angrenati mii de militari, dar si cateva mii de vehicule si armamente.

Acesta a mai zis ca nu este prima oara cand vine la Cincu, dar crede ca o sa mai vina.

"E un exercitiu foarte interesant de fiecare data, sunt bucuros ca avem comandanti, NATO si de-ai nostri, care stiu sa pregateasca exercitii cu noi elemente, cu noi suprinze. Acest lucru este bun. Este bine ca si inamicul sa fie surprins, in cazul nostru si spectatorul", a spus Iohannis.

8.000 de militari ai Forţelor Terestre Române participă la cel mai mare exercițiu multinaţional desfășurat în regiunea țării noastre, SABER GUARDIAN 17 (SG17).

SG17 este condus de către Forțele Terestre ale Statelor Unite dislocate în Europa (USAREUR), se desfășoară, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României şi Ungariei, cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere.

La Cincu, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNII) se desfăşoară exerciţiul GETICA SABER 17, la care participă 1.700 de militari din forţele terestre aparţinând comandamentului Diviziei 2 Infanterie “Getica”, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” și Brigăzii 8 LAROM “Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu 3.300 de militari din Armenia, Croația, Statele Unite ale Americii şi Ucraina. Exerciţiile cu trageri de luptă ale artileriei şi ale blindatelor sunt susţinute de aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române şi ale USAREUR.

În sprijin acţionează structuri de informaţii militare, PSYOPS şi topogeodezice.