Militarii Fortelor Terestre Romane participa la cel mai mare exercitiu multinational desfasurat in regiunea tarii noastre, SABER GUARDIAN 17 (SG17). SG17 este condus de catre Fortele Terestre ale Statelor Unite dislocate in Europa (USAREUR), se desfasoara, in perioada 11-20 iulie, pe teritoriile nationale ale Bulgariei, Romaniei si Ungariei, cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de tari aliate si partenere.

In marja SG17 sunt planificate si alte exercitii nationale sau multinationale care au rolul de a executa o gama larga de actiuni militare pentru asigurarea securitatii si stabilitatii in zona, contribuind astfel la intarirea posturii de descurajare.

Aproximativ 8.000 de militari din fortele terestre participa la exercitiile multinationale din tara si strainatate, astfel:

Cincu: la Centrul National de Instruire Intrunita (CNII) se desfasoara exercitiul GETICA SABER 17, la care participa 1.700 de militari din fortele terestre apartinand comandamentului Diviziei 2 Infanterie ￯Getica￯, Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" si Brigazii 8 LAROM "Alexandru Ioan Cuza", impreuna cu 3.300 de militari din Armenia, Croatia, Statele Unite ale Americii si Ucraina. Exercitiile cu trageri de lupta ale artileriei si ale blindatelor sunt sustinute de aeronave militare apartinand Fortelor Aeriene Romane si ale USAREUR.

In sprijin actioneaza structuri de informatii militare, PSYOPS si topogeodezice.

Bordusani: pe bratul Borcea al fluviului Dunarea se desfasoara exercitiul ARGEDAVA SABER 17, avand ca scop cresterea interoperabilitatii la nivel intrunit si multinational in cadrul actiunilor specifice trecerii peste un curs major de apa. Participa peste 1.500 de militari romani si 100 de americani cu aproximativ 400 de mijloace tehnice de lupta.

Participa militari din comandamentul Diviziei 2 Infanterie "Getica", Brigada 10 Geniu "Dunarea de Jos", Brigada 1 Mecanizata "Argedava", Brigada 9 Mecanizata "Marasesti", Regimentul 528 Cercetare Supraveghere, Batalionul 630 Parasutisti, Batalionul 307 Infanterie Marina, precum si structuri de informatii militare si PSYOPS. Actiunile fortelor terestre sunt sustinute de un grup naval din Flotila Fluviala si aeronave ale Fortelor Aeriene Romane.

In scenariul actiunilor de lupta, militarii raniti vor fi evacuati la spitalele militare instalate la Mihail Kogalniceanu, unde se desfasoara exercitiul MASCAL.

SMARDAN: la Centrul secundar de instruire se desfasoara exercitiul SCUTUL DE FOC la care participa 400 de militari romani din Brigada 8 LAROM "Alexandru Ioan Cuza", Regimentul 52 Artilerie Mixta "General Alexandru Tell" si Batalionul 300 Infanterie Mecanizata "Sfantul Andrei" impreuna cu 30 de militari din Republica Moldova. Militarii se vor antrena in comun, in vederea realizarii interoperabilitatii si capacitatii de actiune intrunita a subunitatilor de artilerie terestra si mecanizate, folosind tehnici, tactici si proceduri standard NATO, specifice armelor.

CAPU MIDIA: la Poligonul de Trageri Sol-Aer, 25 de militari din Brigada 9 Mecanizata "Marasesti" executa trageri in cadrul exercitiului TOBRUQ LEGACY intrunit cu sisteme GEPARD, iar 80 de militari din Regimentul 53 Rachete Antiaeriene "Tropaeum Traiani" executa trageri cu complexele KUB.

RAURENI, VALCEA: 400 de militari romani din Brigada Multinationala Sud-Est si din Brigada 10 Geniu "Dunarea de Jos" impreuna cu 1.000 de militari americani, 130 polonezi, 150 germani, 45 olandezi, 40 macedoneni, 30 sloveni, 35 lituanieni si 10 britanici vor executa actiuni de lupta complexe cu trecerea peste un curs de apa pe timpul noptii.

In acelasi loc, se va desfasura si exercitiul IEL-MILU ROU 17, exercitiu planificat de Statul Major al Fortelor Terestre, avand ca scop perfectionarea capacitatii Unitatii Multifunctionale cu Specific de Geniu pentru Infrastructura Logistica, in vederea planificarii si conducerii actiunilor structurilor de geniu in sprijinul celor logistice, pe timpul operatiilor in medii ostile.

CAMPIA TURZII: in cadrul exercitiului SWIFT RESPONSE, 20 de militari din Regimentul 69 Aparare Antiaeriana "Silvania" participa cu instalatii GHEPARD impreuna cu 100 de militari din Batalionul 24 Vanatori de Munte "Ciresoaia" si executa misiuni de aparare a bazei aeriene.

DUD-TAUT: 300 de militari din Regimentul 69 Artilerie Mixta "Silvania" cu 70 de echipamente artileristice participa la exercitiul SILVANIA 17, care are ca scop exersarea procedurilor de sprijin prin foc a fortelor de manevra.

BRADET, GROHOTIS, TRAISTENI: 900 de militari romani din Brigada 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa" si 140 de militari britanici se antreneaza in mediu muntos in cadrul exercitiului SARMIS 17.

BABADAG: 600 de militari din Brigada 9 Mecanizata se antreneaza in cadrul exercitiului MARASESTI 17, care include trageri cu munitie reala, deplasari in campul tactic, precum si exersarea procedurilor de comanda si control la nivelul subunitatilor.

BOGATA, JIGODIN: 200 de militari din Brigada 61 Vanatori de Munte "General Virgil Badulescu" participa la exercitiul de comandament OLT 17.

MIHAIL KOGALNICEANU: 15 ofiteri din cadrul Componentei Operationale Terestre, incadreaza punctul de comanda inaintat al exercitiului.

NOVO SELO, BULGARIA: 10 ofiteri din Statul Major al Fortelor Terestre fac parte din EXCON-ul MND al exercitiului SABER GUARDIAN 17, dislocat in Centrul de Instruire al Armatei Bulgariei.

VARPOLATA, UNGARIA: 155 de militari din Batalionul 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" participa la exercitiul cu trageri de lupta BRAVE WARRIOR 17 ce se desfasoara la Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center.

Militari din Fortele Terestre Romane apartinand Brigazii 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa" si din Brigada Multinationala Sud-Est au insotit militarii americani din Regimentul 2 Cavalerie in marsul DRAGOON GUARDIAN 17, organizand impreuna cu militari din Batalionul 1 CIMIC activitati de relationare cu autoritatile si comunitatile locale din Arad, Sibiu, Ramnicu Valcea, Sinaia, Ploiesti si Slobozia, unde au organizat expozitii de tehnica sau ceremonii militare.

Avand in vedere amploarea exercitiului, asigurarea logistica este foarte importanta. Peste 1.000 de militari din Fortele Terestre Romane asigura buna desfasurare a exercitiului, rolul principal fiind sprijinul natiunii gazda pentru militarii straini din Romania sau care tranziteaza teritoriul national.

Politia Militara a executat peste 350 de misiuni de insotire a coloanelor militare straine si romanesti, contribuind la indeplinirea cu succes a misiunilor incredintate.