Actiunile de pe bursele asiatice si-au consolidat cresterile si in partea a doua a zilei iar dolarul a atins un maxim al ultimelor patru luni fata de yen, in conditiile in care investitorii asteapta declaratia presedintelei Rezervei Federale americane, Janet Yellen, pentru a cauta indicii daca banca centrala a SUA va inaspri politica sa monetara.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cel mai cuprinzator indice al burselor din zona Asia-PAcific (fara Japonia) a urcat cu 0,6 procente, sentimentul pozitiv fiind incurazat de castigurile de luni de pe Wall Street, sustinute in principal de avansul din sectorul tehnologiei.

Indicele bursier nipon Nikkei a crescut cu 0,5%, ajutat de slabirea yenului, iar actiunile australiene au acoperit pierderile din prima parte a sedintei de tranzactionare.

“In afara de ingrijorarile privind Coreea de Nord, situatia din Asia este calma in acest moment, iar acest lucru ofera ceva liniste investitorilor”, afirma Kyoya Okazawa, sef pentru piete gobale la filiala pentru Japonia si Coreea de Sud a BNP Paribas.

“Dolarul a urcat peste nivelul de 114 (yeni) si acest lucru ridica actiunile japoneze”, a adaugat Okazawa.

Evolutia actunilor chinezesti a fost una mixta, actiunile marilor companii avand un parcurs solid iar cele ale firmelor mici intrand pe un parcurs de scadere din cauza asteptarilor ca acestea vor trebuie sa aduca mai mult capital.

Indicele CSI300 a urcat cu jumatate de procent, dat Shanghai Composite Index a pierdut 0,2 procente.

Dollar index, care urmareste evolutia monedei americane fata de un cos de sase valute majore a avansat cu 0,2 procente pana la 96,163 inainte de declaratia de politica monetara semi-anuala pe care Janet Yellen o va tine in fata Congresului SUA miercuri si joi.

Presedintele Rezervei Federale din San Francisco, John Williams, a spus marti in Sydney ca este rezonabil ca investitorii sa se astepte la mai mult de o majorare de dobanda anul acesta si ca, din punctul sau de vedere, ajustarea balantei de plati a bancii centrale ar trebui sa icneapa in urmatoarele cateva luni.

“Normalizarea politicii monetare in urmatoarele luni aproape ca este inclusa in cotatii, iar Fed va incepe sa-si micsoreze balanta in septembrie, iar acest lucru nu inseamna neaparat o amanare a cresterilor de dobanda”, spune Masafumi Yamamoto, strateg sef pentru Forex la Mizuho Securities din Tokyo.

“Acesr lucru sprijina dolarul, este un factor pozitiv si limiteaza aspectele negative in acest moment. Cred ca Yellen va confirma ca majorarile de dobanda sunt pe drum si ca va avea loc si reducerea balantei de plati”, a adaugat Yamamoto.

Dolarul s-a apreciat cu 0,3% fata de moneda japoneza, ajungand la 114,43 yeni, cel mai inalt nivel de la mijlocul lunii martie si pana acum. Euro a scazut foarte usor, cu 0,1%, pana la 1,1387 dolari.

Preturile petrolului si-au continuat avansul si dupa cresterile de peste noapte, chiar si in conditiile unei activitati de foraj in crestere in Statele Unite si a incertitudinilor privind reducerile de productie din Libia si Nigeria.

Cotatiile futures ale US crude au crescut cu 0,4% pana la 44,58 dolari pentru un baril iar sortimentul Brent s-a scumpit si el cu 0,4%, pana la 47,08 dolari/baril.

Pretul spot al aurului s-a retras usor, cu 0,2%, pana la 1.212 dolari pentru o uncie, mergand inapoi spre minimele ultimelor patru luni, atinse in sedinta anterioara.