Mai multe publicatii din presa centrala au prezentat luni informatia ca varul fostul sef operativ al SRI, Florian Coldea, un anume Eugen Coldea, prezentat drept director economic si contabil-sef la Cupru Min, ar fi unul dintre intermediarii spagilor dintre omul de afaceri Horia Simu si Daniel Moldoveanu, fost sef al Comunitatii Nationale de Informatii. Numai ca pe fostul director economic al Cuprumin nu-l cheama Coldea, ci Colda.

Horia SimuFoto: Captura Antena 3

Tavalugul a pornit luni seara de la o serie de declaratii facute la Antena 3, unde in cadrul emisiunii Sinteza Zilei avocatul lui Horia Simu a sustinut ca Daniel Moldoveanu l-a contactat pe clientul sau prin intermediul lui Eugen Coldea, despre care afirma ca este nimeni altul decat “varul faimosului Florian Coldea”.

“Va pot spune in premiera faptul ca Moldoveanu l-a contactat pe Horia Simu prin intermediul numitului Eugen Coldea, nimeni altcineva decat varul faimosului Florian Coldea. (…) A fost contabil-sef la Cupru Min Abrud, societate care avea o colaborare cu societatea Cuprun SA, apartinand lui Simu Horia. (…) A doua zi dupa ce Florian Coldea n-a mai fost in functie acest domn, Eugen Coldea, a fost dat afara de la Cuprumin Abrud.”, a declarat Bogdan Cimbru, avocatul lui Horia Simu la Antena 3, in cadrul emisiunii Sinteza Zilei.

Ulterior, in cadrul aceleiasi emisiuni este prezentat un interviu cu Horia Simu care afirma ca “exista informatii publice si anume ca directorul economic de la Cupru Min se numea Eugen Coldea”. Intrebat de Razvan Dumitrescu daca exista o relatie de rudenie intre fostul sef al SRI si directorul economic de la Cuprumin, Horia Simu a ezitat sa raspunda. “Dumneavoastra sunteti ziaristi de investigatie. Nu vrea sa ma pronunt in seara asta. Va rog sa o lasam asa.”, a raspuns Horia Simu.

La cateva ore distanta dupa difuzarea interviurilor, Stirilepesurse.ro, Evenimentul Zilei si Flux24 publica informatia titrand: “DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre vărul lui Florian Coldea: Cu ce GREI făcea combinații”, “Varul lui Florian Coldea protejat de DNA intr-o afacere in care s-a dat mita milioane de euro! Ce spune unul din cei implicati in afaceri” si “EXPLOZIV/ Dezvăluiri BOMBĂ despre implicarea SRI în afacerea Cuprului: CEI DOI COLDEA”. Si Antena 3 prezinta informatia pe site-ul sau in cadrul unei stiri intitulate “Lovitură pentru Laura Codruța Kovesi! Opt turnători rămân fără protecție”.

De pe site-ul companiei Cupru Min aflam insa ca pe directorul economic al companiei din anul 2016 il cheama intr-adevar Eugen, numai ca nu si Coldea, ci Colda. Eugen Colda a fost schimbat din functie, alaturi de majoritatea directorilor, la inceputul acestui an, potrivit unui articol publicat pe site-ul Adevarul, in data de 19 ianuarie a.c., la doua zile dupa trecerea in rezerva a lui Florian Coldea. De asemenea, ziarul Adevarul scrie ca postul de director economic al Cupru Min a fost ocupat de un anume Eugen Colda, nu Coldea. Cupru Min a anuntat inca din 14 octombrie 2016 ca demareaza procedurile de selectie si recrutare pentru sase directori executiv, printre care si director economic, potrivit unui anunt publicat pe site-ul agentiei news.ro.

Declaratia de avere a lui Eugen Colda arata ca este asociat minoritar in cadrul firmei Getita Star SRL. Din informatiile furnizate de Registrul Comertului aflam ca Eugen Colda (n. 1957) s-a nascut in satul Poieni din judetul Alba. Pe de alta parte, Florian Coldea (n. 1971) este originar din Arad. Un reprezentat al firmei la care este asociat fostul director economic al Cuprumin a declarat pentru HotNews ca intre fostul sef operativ al SRI, Florian Coldea, si Eugen Colda nu exista nici o legatura de rudenie, subliniind totodata diferenta de nume.

De notat este faptul ca informatia falsa, despre presupusul var al lui Florian Coldea de la Cuprumin, a fost publicata inca din data de 14 martie pe site-ul Flux24.ro care, asemenea lui Horia Simu si avocatului acestuia, leaga trecerea in rezera a lui Coldea de plecarea lui Eugen Colda de la Cupru Min.