Guvernul a aprobat vineri un proiect de hotarare pentru aprobarea metodologiei privind contactarea parintilor firesti sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informatii vizand originile sale si propriul trecut, precum si accesul parintilor firesti sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informatii referitoare la persoana adoptata.

Actul normativ stabileste modalitatile concrete de exercitare a dreptului persoanei adoptate de a-si cunoaste originile si propriul trecut, respectiv indicarea modului in care se concretizeaza sprijinul acordat acestora.

Este vorba, de exemplu, despre obtinerea de informatii care atesta realizarea adoptiei, informatii privind identitatea parintilor firesti, locul nasterii, numele si prenumele anterioare adoptiei, istoricul personal, respectiv social, familial, medical si traseul institutional.

De asemenea, persoana adoptata beneficiaza de sprijin pentru cautarea parintilor firesti sau a rudelor biologice, facilitarea contactarii parintilor firesti sau a rudelor biologice, organizarea si pregatirea intalnirii cu parintii firesti sau rudele biologice.

Parintii firesti, precum si rudele biologice ale unui copil care se afla in procedura de adoptie, ori pentru care s-a finalizat o procedura de adoptie si care isi exprima disponibilitatea de a fi cautati in scopul facilitarii punerii in legatura cu adoptatul la solicitarea acestuia pot notifica acest aspect directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza administrativ teritoriala domiciliaza. Notificarea se realizeaza in scris, se pastreaza la dosarul adoptatului si se transmite in copie la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA).

Informatiile care atesta adoptia pot fi furnizate de catre ANPDCA numai persoanelor care au dobandit capacitate deplina de exercitiu.

ANPDCA solicita informatii si documente necesare solutionarii cererilor formulate de catre persoana adoptata sau parintii firesti si rudele biologice, de la orice persoana juridica publica sau privata, acestea avand obligatia de a le pune la dispozitie in termen de 30 de zile de la data inregistrarii solicitarii.

Totodata, actul normativ reglementeaza expres si faptul ca adoptatul sau, dupa caz, adoptatorul/familia adoptatoare pot refuza atat transmiterea de informatii, cat si punerea in legatura cu parintii firesti sau rudele biologice si pot reveni oricand asupra acestui refuz.

Potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, persoana adoptata poate solicita si obtine informatii referitoare la confirmarea adoptiei, locul nasterii, traseul institutional si istoricul personal. Identitatea parintilor firesti sau a rudelor biologice este dezvaluita adoptatului dupa dobandirea de catre acesta a capacitatii depline de exercitiu in baza unei sentinte judecatoresti de autorizare a accesului la informatiile vizand identitatea parintilor firesti si a rudelor biologice. In cazul in care adoptatul este minor, dezvaluirea acestor informatii se poate face numai pentru motive medicale.