MApN: Concluzii ale Reuniunii ministrilor apararii din statele membre NATO, desfasurata la Bruxelles

de Ionut Baias     HotNews.ro
Joi, 29 iunie 2017, 23:23 Actualitate | Esenţial

Reuniunea ministrilor apararii din statele membre NATO, desfasurata joi la Bruxelles, a inclus sesiuni dedicate descurajarii nucleare, repartitiei echitabile a responsabilitatilor in domeniul securitatii, posturii de aparare si descurajare, combaterii terorismului, cooperarii NATO-UE, precum si o intalnire dedicata Afganistanului, in formatul Misiunii 'Resolute Support', potrivit Agerpres. Romania a fost reprezentata de o delegatie condusa de Nicolae Nasta, secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, informeaza un comunicat remis de institutie.

Potrivit MApN, evenimentul a evidentiat progrese generale in implementarea deciziilor anterioare vizand intarirea posturii aliate de descurajare si aparare, combaterea terorismului si cooperarea NATO-UE. Reuniunea a reconfirmat continuitatea, solidaritatea si unitatea Aliantei in contracararea provocarilor actuale de securitate, fiind un bun prilej de pregatire a viitorului Summit aliat din 2018.

Cu acest prilej, oficialul roman a subliniat evolutiile pozitive in realizarea prezentei avansate adaptate a NATO ('tailored forward presence' - tFP) in regiunea Marii Negre, multumind statelor aliate pentru afilierea de forte sau trimiterea de personal la Brigada Multinationala si Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est. In mod special, au fost apreciate eforturile SUA, Germaniei si Italiei, care si-au anuntat, cu acest prilej, decizia de a afilia forte pentru participarea la exercitii cu brigada multinationala din Romania.

Aceste contributii se adauga dislocarii anterioare a trupelor poloneze, precum si deciziei Portugaliei de a afilia forte la brigada. De asemenea, Nicolae Nasta a evidentiat eforturile constante intreprinse la nivel national pentru implementarea prezentei inaintate adaptate, exemplificand prin realizarea capacitatii initiale a Brigazii Multinationale de la Craiova, in aprilie a.c., si activarea, la 28 iunie, a Comandamentului brigazii ca entitate militara NATO, cu statut de comandament militar international.

A fost salutata, totodata, operationalizarea prezentei inaintate din Polonia si Statele baltice, la care contribuie si Romania. Nasta a subliniat importanta cresterii eficientei si coerentei prezentei inaintate pe tot flancul estic, precum si intre aceasta si masurile de intarire a posturii de descurajare si aparare pe flancul sudic, arata MApN. "Subliniind importanta intensificarii cooperarii NATO-UE, secretarul de stat Nasta a apreciat rezultatele obtinute in implementarea propunerilor cuprinse in Declaratia comuna NATO-UE, indeosebi in domenii de importanta deosebita pentru tara noastra, cum ar fi domeniul hibrid, cibernetic, operational, al exercitiilor, precum si in sfera consultarilor politice.

Totodata, a evidentiat importanta sincronizarii si armonizarii proceselor de planificare a apararii NATO si UE pentru generarea de capabilitati in mod coerent si eficient de catre ambele organizatii", informeaza sursa citata. Potrivit acesteia, reuniunea a reprezentat un prilej de aprofundare a discutiilor si accentuare a evolutiilor deosebite inregistrate in implementarea deciziilor sefilor de stat si de guvern aliati din 25 mai a.c., privind impartirea echitabila a sarcinilor in cadrul Aliantei si intensificarea rolului NATO in contracararea terorismului. In context, a fost general salutata decizia autoritatilor romane de alocare a 2% din PIB pentru bugetul de aparare in urmatorii zece ani, incepand cu 2017. De asemenea, a fost reconfirmat sprijinul NATO acordat Afganistanului prin Misiunea 'Resolute Support', pentru consolidarea capacitatii fortelor afgane de securitate si aparare de a asigura stabilitatea si securitatea propriei tari.

Oficialul roman a evidentiat contributia semnificativa a Romaniei la RSM si importanta continuarii eforturilor comunitatii internationale de identificare a unei solutii durabile pentru stabilitatea Afganistanului, inclusiv printr-un proces de reconciliere condus de Afganistan si sustinut de vecinii sai. In marja reuniunii ministrilor apararii, reprezentantul Romaniei a participat la reuniunea statelor participante la gruparea multinationala condusa de Germania pentru dezvoltarea de forte si capabilitati destinate atat activitatilor NATO, cat si ale UE, potrivit Agerpres.

In acest context, a fost apreciata contributia Romaniei la aceasta grupare si s-au analizat modalitatile prin care aceasta poate contribui la intarirea posturii de descurajare si aparare a Aliantei, se mai mentioneaza in comunicat.

Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

794 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică