Programul guvernului Tudose aduce o noua prevedere la capitolul Aparare: vizeaza ca minimum 75% din cheltuielile generate de investitii pentru dotarea Armatei sa se faca prin contracte off-set.

Prin acestea, banii cheltuiti pentru achizitii in domeniul sigurantei nationale ar urma sa se intoarca, intr-o forma sau alta, in economia romaneasca sub forma de investitii, exporturi, subcontractari in economia nationala din partea unor firme straine, transfer de tehnologie, donatii, training.

Ministrul desemnat al Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat, joi, in cadrul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, ca vineri va solicita un raport despre stadiul procedurilor de achizitie in ce priveste toate cele opt programe de inzestare a Armatei, pentru care a fost solicitat in prealabil si avizul Parlamentului.

"Legat de programele de inzestrare, sunt opt programe principale (corveta multifunctionala, sistemul de instalatii mobile de lansare rachete antinava, modernizarea masinii de lupta MLI 84M, transportorul blindat pentru trupe 8X8 si 4X4, sisteme C4 cu capabilitati de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare, sistemul integrat de arme SHORAD - etapa I, sistemul lansator multiplu de rachete cu bataie mare). (...) Din datele pe care le am de la Ministerul Apararii sunt demarate procedurile de achizitie publica. Va asigur ca in cursul zilei de maine am sa cer un raport de detaliu pe fiecare dintre aceste proceduri", a precizat Tutuianu, in cadrul audierilor, potrivit Agerpres.