Barbati inarmati au rapit pentru o scurta perioada de timp sapte membri ai misiunii ONU in Libia - inclusiv un roman -, in urma unui atac asupra convoiul acestora, miercuri, in orasul Zawiya, la 50 de kilometri vest de Tripoli, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, relateaza AFP, citata de News.ro.

"Au fost eliberati. Sunt cu totii teferi si nevatamati", a declarat pentru AFP generalul Najmi al-Nakoua, seful garzii prezidentiale, insarcinat cu protectia misiunilor diplomatice la Tripoli.

Misiunea ONU de sustinere in Libia (MANUL) a confirmat ca un convoi ONU a fost atins joi, in timp ce era in drum intre Sorman si Tripoli, a anuntat o purtatoare de cuvant ONU intr-un comunicat.

MANUL a precizat ca nu exista victime in randul membrilor personalului vizat, adaugand ca "asteapta cu nerabdare intoarcerea lor in securitate la Tripoli". Purtatoarea de cuvant nu a dat alte detalii despre circumstantele atacului.

Un membru al Parlamentului libian, Abdallah al-Lafi, care a participat la negocieri ce au condus la eliberarea personalului ONU, a confirmat ca membrii misiunii sunt cu totii "sanatosi".

El a precizat ca personalul ONU era in continuare impreuna cu el intr-un post de politie in orasul Sorman, la aproximativ 70 de kilometri vest de Tripoli, in asteptarea pregatirii transferului lor catre Tripoli.

"Asteptam in continuare ca un dispozitiv de securitate sa fie creat pentru a pleca", a spus el.

Lafi a anuntat ca din misiunea ONU fac parte cinci barbati - un malaysian, un roman si trei libieni - si doua femei - o egipteana si o palestiniana.

Potrivit acestuia, atacatori au rapit personalul ONU cu scopul de a negocia eliberarea unor rude detinute la Tripoli.

"I-am convins sa elibereze personalul ONU inainte de orice negociere", a spus el. Membrii misiunii ONU erau in drum de la Tripoli catre orasul Sorman cu scopul de a vizita un centru de retentie a imigrantilor, in momentul in care au fost atacatati pe drum, la nivelul orasului Zawiya.