Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de promulgare al Legii salarizarii, pentru ca exista necesitatea cresterii veniturilor si eliminarea inechitatilor, dar coalitia de guvernare are obligatia sa se asigure ca aceasta va produce efectele promise, fara a genera dezechilibre in economie, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. In acest sens, aplicarea legii trebuie corelata cu angajamentele Romaniei din Pactul de Stabilitate si Crestere, in vederea pastrarii deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, mai arata documentul.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea cresterii veniturilor pentru imbunatatirea nivelului de trai, dar si introducerea unui cadru legislativ care sa elimine inechitatilor.

"Este evident faptul ca Romania are nevoie de un cadru legislativ care sa introduca ordine in sistemul public de salarizare, astfel incat sa fie eliminate inechitatile si disfunctionalitatile salariale. In acelasi timp, Presedintele Romaniei sustine necesitatea unei cresteri sustenabile a salarizarii in sectorul bugetar, care sa asigure motivatiile adecvate si performantele necesare din partea tuturor beneficiarilor".

Pe de alta parte, presedintele Romaniei spune ca PSD si ALDE sunt responsabile sa asigure "dezvoltarea echilibrata si sa concilieze obiectivul de crestere a salariilor cu cel de pastrare a stabilitatii macroeconomice si bugetare a Romaniei", iar "aspectele problematice ale legii se impun a fi corectate de Guvern si Parlament de-a lungul perioadei de aplicare a legii".

"Coalitia aflata la guvernare are obligatia sa se asigure ca legea salarizarii va produce rezultate conform promisiunilor facute, fara a genera dezechilibre in economie si implicatii negative asupra bugetului public. In acest sens, aplicarea legii trebuie corelata cu angajamentele Romaniei din Pactul de Stabilitate si Crestere, in vederea pastrarii deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB", arata comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.

Astfel, potrivit presedintelui, legea nu ar trebui sa creeze alte probleme si nu in ultimul rand "toate ajustarile ulterioare trebuie sa fie facute in mod transparent, credibil si responsabil, fara a fi afectate alte sectoare importante pentru dezvoltarea economiei".