Procurorii DIICOT au retinut sapte inculpati pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane si proxenetism, anunta Agerpres. Din cercetarile efectuate a rezultat faptul ca inculpatii au obtinut din activitatea infractionala importante sume de bani, doar prin transferuri bancare fiind realizate tranzactii in suma de circa 5 milioane de euro.

"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Pitesti au dispus retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Alexandru-Florentin Bloju, Ionut-Razvan Scarlat, Ion Florescu, Gheorghe Daniel Mois, Marius-Claudiu Tismanaru, Cristian Bogdan Grigore si Gabriel Costinel Oprescu, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane si proxenetism", informeaza un comunicat difuzat marti de DIICOT.

Ancheta in cauza a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea ca, incepand cu anul 2009, membrii a patru grupuri infractionale organizate au recrutat prin inducere in eroare mai multe tinere in vederea practicarii prostitutiei in Elvetia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia si Spania (zona Ibiza), obtinand astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpararea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infractionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

"Pentru destructurarea celor patru grupuri infractionale, actiunea s-a inscris intr-o serie mai ampla de activitati desfasurate in cadrul Echipei Comune de Ancheta constituite intre autoritatile judiciare din Romania, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si Regatul Belgiei", se arata in comunicat.

Eurojust - Unitatea de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene - a asigurat suportul operational si financiar necesar constituirii si desfasurarii activitatilor operationale aferente acestei echipei. Totodata, Eurojust a facilitat cooperarea dintre DIICOT Pitesti si autoritatile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Elvetia, Germania si Cehia, facilitand organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informatii intre statele implicate prin organizarea de intalniri operationale si a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenta unui birou mobil in Romania pe durata actiunii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.

"Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul IPJ Arges, sprijiniti de catre forte de jandarmi din Gruparea Mobila ''Fratii Buzesti'' Craiova, BSIJ Vlad Tepes Bucuresti, IJJ Arges, IJJ Dambovita si IJJ Prahova", se mai arata in comunicat.