Partidul Uniunea Salvati Romania va depune, miercuri, un proiect de modificare a Legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, care sa accentueze libertatea judecatorilor constitutionali de a formula opinii separate, anunta un comunicat al formatiunii politice.

Necesitatea proiectului de lege a aparut dupa ce in urma cu doar cateva zile motivarea unei decizii controversate a Curtii Constitutionale a Romaniei a fost publicata fara a mai include si opinia separata exprimata de judecatoarea Livia Stanciu. Opinia Liviei Stanciu care critica decizia CCR ce obliga Parlamentul sa impuna un prag valoric in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu nu a mai fost reprodusa in Monitorul Oficial odata cu decizia emisa de Curtea Constitutionala deoarece nu ar fi respectat noile reguli de redactare, aminteste sursa citata.

Aceste reguli fusesera introduse saptamana trecuta printr-o Hotarare de organizare interna emisa de presedintele CCR Valer Dorneanu.

"Hotararea de organizare interna cu privire la opiniile separate este inoportuna si nelegala, incalcand prevederile art. 145 din Constitutiei si cele ale art. 59 alin (3) din Legea 47/1992. Aceasta Hotarare devine un veritabil instrument de cenzura la adresa judecatorilor constitutionali care se afla in minoritate", a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru in Comisia juridica.

"Practica juridica foloseste dintotdeauna institutia opiniei separate ca o garantie a libertatii de exprimare si a libertatii de opinie a judecatorilor si da posibilitatea manifestarii unor ideologii diferite sau a unei abordari filozofice diverse a dreptului", a adaugat deputatul Silviu Dehelean.

Proiectul USR propune modificarea si completarea unor articole din Legea 47/1992 astfel incat sa accentueze libertatea judecatorilor constitutionali de a formula opinii separate si sa statueze obligativitatea publicarii opiniei separate in forma prezentata de autorul ei, fara nicio ingerinta din partea celorlalti judecatori.

Proiectul introduce, de asemenea, noi conditii pentru numirea in functia de judecator constitutional, respectiv cea de a detine titlul universitar de doctor in drept si cea de a nu fi fost membru intr-un partid politic in ultimii noua ani.

Aceste conditii au rolul de a asigura indeplinirea criteriilor de integritate si de independenta politica a judecatorilor CCR, afirma USR.

"Curtea Constitutionala este o institutie fundamentala pentru democratia noastra. Desi sunt numiti de catre Camera Deputatilor, Senat si Presedintele Romaniei, judecatorii Curti Constitutionale trebuie sa fie impartiali, iar deciziile lor nu trebuie afectate de considerente de ordin politic. Pentru a da eficienta principiului independentei judecatorilor Curtii Constitutionale USR considera oportun a introduce intre criteriile de selectie a judecatorilor Curtii Constitutionale conditia ca acestia sa nu fi fost membri intr-un partid politic in ultimii 9 ani", a declarat deputatul Stelian Ion, membru in Comisia juridica.