Persoanele care au depus reclamatii la Politie dupa ce s-au confruntat cu atacul cibernetic WannaCry nu au platit rescumpararile solicitate de catre infractori, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Flavius Dorin Nistor , subcomisar de Politie in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) - Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, informeaza Agerpres.

"Din punct de vedere al cercetarii criminalitatii informatice, competenta apartine Parchetelor, Tribunalelor de pe langa judecatorii, care, alaturi de Politie, strang probe, audiaza martori etc. Legislatia noastra acopera cam toate faptele care pot fi comise in spatiul cibernetic. Romania sta destul de bine la capitolul legislatie dedicata mediului infractional online", a spus Nistor.

Potrivit acestuia, in privinta recentului atac cibernetic Wannacry nu exista o situatie exacta a sumelor platite drept rascumparari, dar cei care au depus reclamatii la Politie nu au achitat sumele cerute.

"Amenintarea informatica WannaCry a afectat, in Romania, atat persoane fizice, cat si persoane juridice. In prezent, nu avem date referitoare la valoarea sumelor platite drept rascumparari pentru recuperarea datelor in urma atacurilor de tip WannaCry. Din datele pe carte le avem, persoanele care au depus reclamatii la Politie dupa ce au cazut victime acestui atac nu au platit acele rascumparari", a mentionat reprezentantul IGPR.

Atacul denumit ''WannaCry'', un asalt de tip ransomware de o amploare fara precedent la scara mondiala, a afectat, la inceputul lunii mai din acest an, zeci de mii de computere din locuinte, sedii de firme si agentii guvernamentale din 74 de tari, in acestea infiltrandu-se programe malitioase (malware) care au criptat si blocat accesul la continut pana cand utilizatorii au fost dispusi sa plateasca intre 300 si 600 de dolari in moneda virtuala bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fisierelor.