Curtea Constitutionala: Un articol din Codul de procedura penala referitoare la verificarea masurilor preventive este neconstitutionala

de N.O.     HotNews.ro
Joi, 22 iunie 2017, 19:30 Actualitate | Esenţial

CCR a declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care da posibilitatea ca o masura preventiva verificata de un judecator sa nu poate fi atacata de inculpat, astfel, cel din urma fiind privat de o cale de atac, relateaza News.ro.

Articolul suspus atentiei Curtii, articolul 348 alin (2) din Codul de procedura penala prevede  ca "In cauzele in care fata de inculpat s-a dispus o masura preventiva, judecatorul de camera preliminara de la instanta sesizata cu rechizitoriu sau, dupa caz, judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei, verifica legalitatea si temeinicia masurii preventive, procedand potrivit dispozitiilor art. 207". 

Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis, joi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor acestui articol si a constatat ca sintagma "sau, dupa caz, judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei" din cuprinsul acestora este neconstitutionala.

Acest articol ar incalca accesul liber la justitie, libertatea individuala, dreptul la aparare si articolul din Constitutie potrivit caruia impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac.

Judecatorii CCR mai precizeaza ca dispozitiile articolul criticat sunt neconstitutionale "intrucat nu prevad o cale de atac impotriva incheierii prin care judecatorul de camera preliminara de la instanta superioara celei sesizate cu rechizitoriul ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei, se pronunta, in prima instanta, asupra unor masuri preventive dispuse in cauza", se arata intr-un comunicat de joi al CCR.

"De exemplu, la judecatorie este un dosar in camera preliminara si se da decizie sa se intre pe fond. Inculpatul e nemultumit si face contestatie la tribunal. Legea actuala spune ca daca inculpatul e arestat, cel care trebuie sa verifice legalitatea masurii este tribunalul. Daca tribunalul mentine decizia, nu mai exista contestatie la masura pentru ca tribunalul tocmai ia masura asta in calea de atac a contestatiei pe fond. Prin decizia de joi, CCR spune ca ar trebui ca masura luata de tribunal sa poata fi contestata separat", a explicat un specialist in Drept pentru News.ro

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor de judecata care au sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtii de Apel Bucuresti si Tribunalului Arad si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.


Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

1517 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  CCR-PSD (Joi, 22 iunie 2017, 19:47)

  Andradda [utilizator]

  Tot ceea ce a fost logic, moral si constitutional vreme de 17 ani, devine peste noapte ilogic, imoral si neconstitutional.
  PSD ar trebui sa-i ridice statuie comunistului Dorneanu!
 • +1 (1 vot)    
  astept cu interes... (Joi, 22 iunie 2017, 20:31)

  liviu_ [utilizator]

  ziua in care actualul CCR o sa spuna ceva in defavoarea infratorilor ...


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă