Presedintele Klaus Iohannis, a declarat, la Consiliului European, ca Romania este foarte interesata de colaborarea structurata pe securitate si aparare externa fiindca doreste o colaborare stransa intre toate statele membrie ale UE, dar nu vrea sa dezvolte un paralelism cu NATO.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avem Consiliul de vara si avem o agenda foarte bogata. As mentiona, poate, dintre toate temele care sunt astazi pe ordinea de zi una care e, poate, mai deosebita si anume asa-numitul PESCO, deci colaborarea structurata pe securitate si aparare externa. Aici, Romania este foarte interesata, fiindca dorim sa existe o colaborare stransa intre toate statele membre ale Uniunii si noi o sa ne aducem aportul aici, dar, evident, cu aceeasi mentiune pe care am facut-o si cu alta ocazie. Nu vrem sa dezvoltam un paralelism cu NATO, ci vrem sa dezvoltam structuri care, pe de-o parte, satisfac nevoile Uniunii, pe de alta parte, se completeaza si nu se concureaza cu structurile NATO", a declarat presedintele Romaniei, potrivit Agerpres.

Totodata, Iohannis a mai spus Romaniei la reuniunea Consiliului Europei, in aceasta faza se doreste o discutie de principiu pentru a sti daca statele membre sunt de acord sa se conceapa o astfel de colaborare structurala.

"Din partea Comisiei au fost prezentate trei scenarii posibile si se doreste a verifica optiunea statelor membre in aceste chestiuni. Va fi o discutie care, in final, banuiesc ca se va finaliza cu un acord pe elaborarea unui concept", a mai afirmat Iohannis.