Data de 20 iunie a fiecarui an este Ziua Mondiala a Refugiatilor. Criza refugiatilor este in continua desfasurare in tarile europene, desi, spre deosebire de anii trecuti, dispare pe perioade mai lungi din atentia opiniei publice "obisnuite" deja cu tragediile ce insotesc aceasta criza. Cum se prezinta aceasta criza, potrivit ultimelor cifre disponibile?

Cifre-cheie:

  • Doar in 2016, 362.753 de refugiati au fugit spre UE traversand Marea Mediterana
  • Dintre acestia, 5.022 sunt dati disparuti sau au murit
  • 38% dintre refugiatii care ajung in Europa vin din Siria
  • Pe masura ce creste numarul refugiatilor, creste si numarul de aplicatii pentru azil in tarile europene.

Refugiati sau azilanti?

Legislatia internationala face diferenta intre refugiati si azilanti.

Refugiatii sunt persoanele care se tem, intemeiat de persecutii in tara lor de origine, pe criterii de rasa, religie, nationalitate, orientare politica, aparteneneta la un anumit grup social etc. si care incearca sa ajunga in siguranta, intr-o alta tara. Tara gazda nu ar trebui sa ii expulzeze acolo unde stiu ca viata si libertatea sunt amenintate

Solicitantii de azil sunt cei care solicita dreptul de a fi recunoscuti ca refugiati si primesc protectie legala si asistenta materiala, dupa ce dovedesc autoritatilor ca teama lor de persecutare in tara de origine este indreptatita.

Cereri de azil in 2016:

1. Germania - 745.155 - cel mai mare numar

2. Italia - 122.960

3. Franta - 84.270

4. Grecia - 51.110

5. Austria - 42.255

6. Marea Britanie - 38.785

7. Ungaria - 29.430

8. Suedia - 28.790

9. Olanda - 20.945

10. Bulgaria - 19.420

...........

21. Romania - 1.880

...........

28. SLovacia - 145

(Surse: Eurostat, UNCHR)

Ce face Parlamentul European in privinta refugiatilor:

Dincolo de dezbaterile mai vizibile in presa - precum cele in care guvernul Ungariei a fost taxat dur pentru pozitia sa in privinta refugiatilor, contrara intelegerilor europene - PE a luat sau pregateste masuri aplicate pe tema refugiatilor:

- in decembrie 2016, Comitetul pentru libertati civile a sprijinit o propunere pentru a intari capacitatile Biroului European pentru Sprijin in domeniul Azilului, ce va deveni Agentia UE pentru Azil. Aceasta va fi responsabila cu asigurarea unei distribuiri sustenabile si corecte a cererilor de azil. Organismul va ajuta tarile membre in situatii de criza si le va verifica daca respecta legislatia comunitara in domeniu

- in martie a.c., a fost elaborat un proiect de raport privind reforma actualului sistem privind azilul. Comitetul pentru libertati civile va vota raportul cand vor fi depuse toate amendamentele, urmand ca documentul sa fie supus votului in plenul PE.

Acelasi comitet PE a sprijinit, in aprilie a.c., un raport referitor la stabilirea unor standarde comune pentru toate tarile membre, in ceea ce priveste conditiile de receptie a solicitantilor de azil.