Comisia Europeana a a deschis, pe 7 iunie, dezbaterile privind viitorul apararii europene, printr-un document ce propune infiintarea unui fond comun european pentru aparare si securitate si intarirea colaborarii intre statele membre, in domeniu. Din acel moment au inceput dezbaterile pe subiect, unul dintre dosarele cele mai sensibile din UE. Parlamentul European si membrii sai si-au facut cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, pozitia pe tema apararii comune.

Apararea Europeana, in dezbatereFoto: Hotnews

Securitatea si apararea in UE - stadiu actual:

⦁ tarile membre sunt cele responsabile pentru propria aparare si securitate si se bazeaza in acest sens in special pe participarea la NATO.

⦁ ideea infiintarii unei "armate europene" circula de decenii, fara rezultat pana acum

⦁ in ultimii ani au crescut nevoile europenilor in materie de aparare si securitate: revansismul Rusiei; instabilitatea din Orientul Mijlociu si migratia; terorismul; incertitudinile privind relatiile militare cu SUA si, post Brexit, cu principala putere militara europeana, Marea Britanie; nevoia de participare la misiuni internationale etc.

⦁ Mare parte din cheltuielile tarilor membre in domeniu se "suprapun"

⦁ UE este pe locul al doilea in lume, dupa SUA, din punct de vedere al cheltuielilor militare, cu 206 miliarde de euro in 2016.

⦁ 68% dintre europeni ar dori ca UE sa faca mai mult in domeniul apararii si securitatii, conform unui sondaj Eurobarometru din martie 2017.

Ce propune Comisia Europeana spre dezbatere:

⦁ sa rezerve 1,5 miliarde de euro anual pentru cheltuieli comune de aparare, ca prim pas spre infiintarea unei armate UE

⦁ UE sa cheltuie 500 de milioane de euro anual din bugetul sau, incepand din 2020, pentru cercetare si dezvoltare de noi tehnologii militare. Proiectele de cercetare si dezvoltare sa fie finantate integral de la bugetul UE.

⦁ 1 miliard de euro sa fie cheltuiti pe achizitii comune de echipamente de inalta tehnologie.

⦁ posibilitatea ca fortele statelor membre sa fie, la un moment dat, "puse permanent la dispozitie pentru desfasurare rapida, in numele Uniunii".

Care au fost, pana acum, pozitiile PE sau ale membrilor PE

- Cheltuieli:

⦁ Membrii PE au cerut de multa vreme tarilor membre sa creasca pana la 2% din PIB cheltuielile pentru aparare.

⦁ PE a cerut tarilor membre sa achizitioneze impreuna resurse pentru aparare, pentru a reduce din cheltuieli, in conditiile in care se estimeaza ca 26,4 miliarde de euro se "irosesc" anual prin cheltuieli duplicate sau din cauza diverselor obstacole legislative sau de alta natura in domeniul achizitiilor militare.

⦁ Membrii PE au identificat, in 2016, mai multe cai prin care statele membre pot sa-si puna la comun capacitatile militare, sa stabileasca forte multinationale si centre de comanda si de management al crizelor europene.

- Cercetare

⦁ PE considera ca proiectele comune de cercetare sunt o solutie pentru dificultatile de finantare a acestor proiecte, care au scazut dramatic din cauza efectelor avute de criza financiara asupra bugetelor nationale.

⦁ PE sustine planurile Comisiei Europene menite sa eficientizeze cheltuielile in materie de aparare, inclusiv in domeniul cercetarii

- Cooperare

⦁ PE vrea sa intareasca statutul Agentiei Europene pentru Aparare si finantarea acesteia.

⦁ PE considera ca tarile membre au la dispozitie instrumentele necesare pentru intarirea cooperarii, dar e nevoie si de vointa politica la nivelul statelor membre.

⦁ PE sustine ca, la nivel de ministri ai Apararii, statele membre sa colaboreze mai strans pentru sincronizarea planificarii lor militare, avand in vedere ca tarile membre folosesc sisteme de armament diferite ce pot fi integrate cu greu.

⦁ PE considera ca o uniune europeana in domeniul apararii ar intari parteneriatul UE cu NATO.

⦁ PE si-a exprimat opozitia fata de negocierea la comun a viitoarelor relatii militare UE-Marea Britanie si a relatiilor economice dintre cele doua parti, post-Brexit.

Surse: europarl.europa.eu, ec.europa.eu, euobserver.com