Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, ca dosarul "Mineriadei", care a ajuns spre judecare la instanta suprema, ar putea dura cel putin un an si jumatate fara procedura de Camera preliminara, avand in vedere ca sunt de audiat 1.500 de victime si 600 de martori, relateaza News.ro. Totodata, din cauza lipsei de depozitare, dosarul "Mineriadei" a fost depozitat pe hol.

Nastase si Iliescu 1993Foto: Agerpres

"Daca nu am lua masurile care se impun, da, ar exista riscul ca acest dosar sa dureze foarte mult. Incercam sa facem tot ceea ce este omeneste posibil ca in limita spatiului si a numarului de persoane alocate actului de judecata ca un asemenea lucru sa nu se intample. Justitia nu este un SRL, este o autoritate a statului, iar statul trebuie sa faca tot ceea ce este posibil pentru ca activitatea de justitie sa se desfasoare in conditii decente. Si asta, indiferent cat de mult ar fi iubiti sau nu judecatorii de catre autoritati, ei trebuie sa se gandeasca in primul rand la cetateanul care beneficiaza de actul de justitie", a declarat Cristina Tarcea, la sediul instantei supreme.

Intrebata cat ar putea sa dureze procesul "Mineriadei", avand in vedere numarul mare de parti vatamate si de martori care ar trebui audiati, Tarcea a spus ca, dupa estimarile sale, este total nerealist ca un asemenea dosar sa treaca in 60 de zile de Camera preliminara. "Urmeaza procedura in sedinta publica, audierea partilor vatamate, sunt aproape 1.500 de parti vatamate si 600 de martori, cred ca cel putin un an, un an si jumatate poate dura judecarea unui astfel de proces", a afirmat Tarcea.

Chestionata daca exista posibilitatea ca judecatorii care vor analiza acest dosar sa se ocupe exclusiv de el, pentru o cat mai rapida solutionare, Tarcea a explicat ca acest lucru este posibil dupa ce se urmeaza o anumita procedura. "In ipoteza in care completul de judecata este foarte aglomerat cu alte dosare, regulamentul de organizare a instantelor ne da posibilitatea ca acel complet sa solicite pe o anumita perioada de timp blocarea de la repartizarea aleatorie, special pentru a se dedica dosarelor mai compLExe, lucru care probabil se va intampla in cauza de fata pentru ca s-a mai apelat la acesta procedura si in cazul altor dosare complexe", a mai aratat Tarcea.

Dosarul "Mineriadei", depozitat pe holul ICCJ

Dosarul "Mineriadei", care are peste 400 de volume, a fost dus, miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, documentele fiind depozitate pe hol, din cauza lipsei spatiului. Presedinta instantei supreme, Cristina Tarcea, a reclamat ca ICCJ nu are suficient spatiu nici pentru depozitarea dosarelor, nici pentru repartizarea judecatorilor si personalului auxiliar in salile de judecata, spunand ca a solicitat si premierului, si primarului general al Capitalei alocarea unui nou sediu, insa fara rezultat.

Vineri, la instanta suprema a fost trimis si dosarul Romgaz de la DIICOT, acesta avand nu mai putin de 1.100 de volume.

Parchetul Inaltei Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca procurorii militari au finalizat cercetarile in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si au trimis in judecata, pentru crime impotriva umanitatii, 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si Miron Cozma. Potrivit procurorilor, in zilele de 11 si 12 iunie 1990 autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, in acest atac fiind implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.