Presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o scrisoare procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in care invoca o decizie a CSM din 2007 care le-ar permite procurorilor, "in mod exceptional", sa participe la audieri in Parlament, cerandu-i sa se prezinte pe 20 iunie la Comisie, transmite News.ro.

"Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute utile activitatii comisiei poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala", se arata in scrisoarea obtinuta de News.ro.

Sunt contestate si deciziile CCR invocate de Kovesi potrivit carora nu ar putea veni la audieri, scrisoarea aratand ca prevederile din Regulament declarate neconstitutionale, prin care persoanele erau obligate sa participe, au fost modificate intre timp de Parlament.

"Cu privire la decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 si decizia nr. 45 din 17 mai 1994, prin care CCR a decis ca dispozitiile din regulamentele Senatului sau Camerei Deputatilor care prevad obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de ancheta sunt neconstitutionale, precizam ca prevederile declarate neconstitutionale nu mai sunt cuprinse in actualul text al Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului", se arata in scrisoare.

Kovesi este invitata la Comisie miercurea viitoare, invocandu-se si o decizie a CSM care ar permite prezenta procurorilor la audieri.

"Avand in vedere cele mentionate anterior, precum si hotararea Plenului CSM din data de 24 mai 2007, potrivit careia - in mod exceptional, procurorii pot participa in calitate de invitati la comisiile parlamentare, atunci cand este necesara lamurirea unor aspecte de natura tehnica sau pentru clarificarea unor informatii de interes public, sunteti invitata la sedinta Comisiei din data de 20.06.2017", se mai arata in scrisoare.

Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 ca nu va veni la audiere, invocand o hotarare a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum si o decizie a Curtii Constitutionale din 1994, conform careia dispozitiile din regulementele Parlamentului care obliga persoane de a se prezenta la comisiile de ancheta sunt neconstitutionale.