La nivelul Uniunii Europene datele arata ca nu mai putin de 93 de milioane de cetateni, adica peste un sfert dintre persoanele cu varsta intre 15 si 64 de ani, au incercat droguri la un moment dat in viata lor. Cel mai frecvent drog (ilegal in majoritatea statelor membre) este canabisul, urmat de altele precum cocaina, metamfetamina, ecstasy sau heroina. Dincolo de drogurile legale, Uniunea Europeana monitorizeaza in prezent 620 de droguri legale, substante psihoactive folosite in special in randul populatiei tinere. Parlamentul European lucreaza acum la doua masuri pentru controlul si limitarea lor.

Substantele psihoactive - sau drogurile legale - au intrat in forta pe pietele din statele europene, intr-atat de repede incat statele membre nu au putut raspunde coerent si uniform prin masuri legislative care sa stapaneasca situatia. Considerate in unele cazuri chiar mai periculoase decat drogurile traditionale, substantele psihoactive au inceput sa fie din ce in ce mai atent monitorizate de catre autoritatile europene.

In prezent, nu mai putin de 620 de substante psihoactive sunt monitorizate de catre Uniunea Europeana, iar Parlamentul European tocmai a trecut prins comisii doua propuneri legislative: una care sa grabeasca analiza riscurilor substantelor psihoactive, iar o a doua care sa re-gandeasca care e definitia drogurilor si ce substante pot fi incadrate in aceasta categorie.

INFOGRAFIC - Drogurile legale si ilegale in Uniunea Europeana