Comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 continua, marti, audierile, fiind convocati senatorul PSD Robert Cazanciuc, fostul senator Catalin Voicu, fostul sef al SPP Dumitru Iliescu si fostul senator Gigi Netoiu, scrie news.ro.

Pentru ziua de miercuri au fost invitati fostul prim-ministru Emil Boc si procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

In pofida anuntului facut de Mihai Fifor, presedintele comisiei de ancheta, este putin probabil ca procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sa vina la audierea sa programata pentru miercuri. Laura Codruta Kovesi, a anuntat comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 ca nu va veni la audiere, invocand o hotarare a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum si o decizie a Curtii Constitutionale din 1994, conform careia dispozitiile din regulementele Parlamentului care obliga persoane de a se prezenta la comisiile de ancheta sunt neconstitutionale.

Fostul director al SRI George Maior a declarat luni, in cadrul audierii din comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, ca a avut si are o relatie de prietenie cu Gabriel Oprea si Vasile Dincu, in timp ce relatia cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, fost procuror general, a fost "strict profesionala, desfasurata in conformitate cu atributiile fiecarei institutii" pe care o reprezentau.

Intrebat ce relatie a avut cu Gabriel Oprea in perioada alegerilor prezidentiale din 2009, Maior a spus ca a fost si este prieten cu acesta.

"L-am cunoscut de multa vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relatie de prietenie cu domnia sa, inca din perioada in care si eu am fost membru al acestui Parlament. De cand am activat impreuna in diverse guverne, inainte de a avea calitatea de director (al SRI ¬ n.r.), inclusiv in Guvernul Nastase, deci anii 2001-2002. As putea spune ca a fost si este o relatie de prietenie", a raspuns ambasadorul Romaniei in SUA.

Chestionat in continuare cum ar caracteriza relatia sa cu Vasile Dincu, George Maior a spus ca este "o relatie de veche prietenie".

In ceea ce priveste relatia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus ca "in timp a fost si o relatie de prietenie".

Referitor la procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ambasadorul a sustinut ca a fost "o relatie strict profesionala desfasurata in conformitate cu atributiile fiecarei institutii" pe care o reprezentau.