​Ministrul Agriculturii, Petre Daea, regretă că oaia, în loc să stea pe păşune, trebuie să stea pe asfalt, referindu-se la protestul oierilor din ultimele zile de la Curtea de Argeş, care au scos în oraş sute de oi, nemulţumiţi de modalitatea de concesionare a păşunilor, şi a precizat că ministerul face verificări în acest caz, adăugând că situaţia se poate rezolva "cu legea în mână".

Crescătorii de ovine au coborât joi în Curtea de Argeş cu sute de oi, protestând în legătură cu licitaţia pentru concesiunea păşunilor. Ei consideră că licitaţia a fost fraudată, toate păşunile fiind câştigate de un fost angajat al primăriei, care a luat peste 800 de hectare de pădure, iar ei nu mai au unde să ducă animalele la păscut, aminteste News.ro.

"Am avut şi ieri (sâmbătă - n.r.) discuţii, pentru că am discutat cu crescătorii de animale. Mie îmi pare rău că oaia, în loc să stea pe păşune, stă pe asfalt şi trebuie să înţeleagă toţi, şi cei care critică oaia seara la televizor şi a doua zi dimineaţa mămâncă brânza ei, să înţeleagă că lucrurile acestea se pot defăşura într-o bună înţelegere, cu legea în mână, cu aplicarea ei concretă", a declarat duminică Petre Daea într-o emisiune la TVR1.

El a precizat că, din nefericire, în acest domeniu există multe fricţiuni, descoperind mai multe cazuri în teritoriu, însă unele ţin de administraţia locală.

"Evident, o să ne uităm şi în lege dacă se impune să modificăm acte normative care să vină în sprijinul comunităţii şi a conducerilor administrative. Spuneam şi că regret aceste chestiuni care se pot rezolva, eu nu m-aş duce niciodată cu oile în altă parte decât pe pajişte", spune ministrul.

Daea a punctat că "aceste exemple singulare" se rezolvă cu legea, iar consiliile locale trebuie să cântărească bine interesul comunităţii.

Ministrul a menţionat că le-a spus oierilor din Curtea de Argeş când au venit pentru discuţii la minister să nu ajungă în situaţia în care să pună oile pe asfalt. El a adăugat că a primit la minister sesizări privind anumiţi producători, legat de numărul de animale pe care îl deţin, fiind în desfăşurare o verificare a situaţiei.