​Romania avea cheltuieli cu Armata inferioare Bulgariei, dar superioare Ungariei, ca procet din produsul intern brut, in anul 2015, conform unor date recente publicate de Oficiul European de statistica, Eurostat.

Parada militara [28]Foto: HotNews / Dan Popescu

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, Romania a avut cheltuieli cu Armata in anul 2015 la nivelul a 1% din produsul intern brut, sub media Uniunii Europene, de 1,4%, si sub angajamentul in cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), de 2% din PIB.

Din acest punct de vedere, Romania a fost sub Bulgaria (1,4% di PIB pentru Armata) , dar peste celalalt vecin din UE si aliat in NATO, Ungaria (0,5% din PIB), in anul 2015. Inre timp, Romania s-a angajat sa aloce 2% din PIB pentru Armata, in anul 2017.

In bani, clasamentul in regiune se schimba, pentru ca Romania are cel mai mare PIB ditre cele 3 tari UE si NATO: Romania a cheltuit cu Armata in jur de 1,5 miliarde euro, Bulgaria circa 0,6 miliarde euro, iar Ungaria in jur de 0,5 miliarde euro.

Cea mai mare pondere a cheltuielilor militare dintre statele UE a avut, in anul 2015, Grecia (2,7% din PIB), urmata de Marea Britanie (2,1%), Estonia (1,9%) si Franta (1,8%).

Cele mai mici procentaje dedicate apararii au avut Luxemburg, Irlanda (cate 0,4% din PIB), Ungaria (0,5% din PIB), Austria (0,6% din PIB).

In termeni absoluti, se schimba situatia: pe primul loc a fost, de departe, Marea Britanie (55 de miliarde de euro), adica 27% din totalul cheltuielilor publice cu apararea in Uniunea Europeana.

Regatul Unit a fost urmat de cealalta putere nucleara din UE, membra permanenta a Consiliului de Securitate al ONU, Franta (38 de miliarde de euro - 19% din totalul cheltuielilor cu apararea in UE), de Germania (30 de miliarde de euro - 15% din totalul UE) si de Italia (20 miliarde euro - 10% din totalul UE).

Impreuna, primele 4 state UE ca volum de cheltuieli militare totalizeaza 72% din cheltuielile de acest fel de la nivelul intregii UE, conform datelor pe anul 2015 ale Eurostat.